Usprotivila se posljednjem evropskom diktatoru, pa je uslijedio pakao

Usprotivila se posljednjem evropskom diktatoru, pa je uslijedio pakao

E. Škorić

Bjeloruska košarkašica Jelena Levčenko osuđena je na zatvorsku kaznu zbog kritika na račun predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

Lukašenko je zabranio sportistima da kritikuju vladu, a kako se Levčenko nije pridržavala tih pravila, zatvorili su je iza rešetaka. Ona je bila najglasnija u kritikovanju Lukšenkovog režima, ali protiv više sile se ne može.

"Ugrozili su moje zdravlje. Zaplijenili su mi madrac i plahte. Nema tople vode. 13 dana mi ne dopuštaju tuširanje. Blokirali su lanac WC-a. Živjela sam u gnijezdu bakterija. Pet dana nisam mogla u šetnju. Imam uši. Sve ovo šteti zdravlju", kazala je košarkaškica.

Također je bila vrlo kritična prema uredu bjeloruskog ministra sporta Sergeja Kovalchuka, koji zahtijeva od sportista da nauče himnu i da ne daju izjave novinarima bez odobrenja svojih klubova ili saveza.

Krajem septembra je Jelena osuđena na 15 dana administrativnog pritvora u pritvorskom centru Okrestin, ozloglašenog zbog zlostavljanja i mučenja protestanata.

Košarkašica je uhapšena na aerodromu dok se spremala za let u Pariz nakon mečeva koje je odigrala u Minsku za svoju zemlju.

Levčenko (37) dobila je podršku nekoliko svojih kolega, iako košarkaši poput Jegora Mescheriakova žale da se mnogi u Bjelorusiji boje javno izraziti svoje stavove.

"Iza zatvorenih vrata podržava nas 90%, ali samo nekolicina to čini javno", rekao je.

A činjenica je da postoji mnogo elitnih bjeloruskih sportista koji su istodobno pripadnici KGB-a, vojske ili Ministarstva unutarnjih poslova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti