Zabranili Izraelcima učešće zbog Palestine, pa ih žestoko kaznili
Izrael je ovu zabranu osudio kao "sramotnu"

Malezijci zabranili nastup Izraelcima

Zabranili Izraelcima učešće zbog Palestine, pa ih žestoko kaznili

E. Škorić

Međunarodni paraolimpijski odbor oduzeo je Maleziji pravo na domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2019. godine u plivanju za osobe s invaliditetom, nakon što je ova zemlja zabranila nastup izraelskim sportistima.

Događaj je trebao da se održi u Kuchingu od 29. jula do 4. avgusta ove godine, a Međunarodni paraolimpijski odbor je u nedjelju saopštio kako će se tražiti novo mjesto za održavanje SP-a u plivanju.

"Sva svjetska prvenstva moraju biti otvorena za sve sportiste i zemlje s pravom natjecanja kako bi se sigurno i bez diskriminacije natjecala", izjavio je predsjednik IPC-a Andrew Parsons u izjavi nakon sastanka upravnog odbora IPC-a u Londonu.

"Kada zemlja domaćin isključi sportaše iz određene nacije iz političkih razloga, onda nemamo apsolutno nikakvu alternativu osim tražiti novog domaćina prvenstva", dodao je.

"Politika i sport nikada nisu dobra mješavina i mi smo razočarani što izraelskim sportistima nije bilo dopušteno natjecati se u Maleziji", poručio je Parsons.

Malezija, većinski muslimanska zemlja koja nema diplomatske odnose s Izraelom , priopćila je ovog mjeseca kako će zabraniti Izraelcima bilo kakav događaj u zemlji jugoistočne Azije.

To je uslijedilo nakon izjave premijera Mahathira Mohamada da Izraelci nisu dobrodošli u Maleziji.

"Smatramo da rade mnogo pogrešnih stvari, ali da se uvijek izvuku jer se niko ne usuđuje reći ništa protiv njih", rekao je Mohamad.

Izrael je ovu zabranu osudio kao "sramotnu" i rekao da je ta odluka inspirirana Mahathirovim "bijesnim antisemitizmom". Mahathir (93) je već desetljećima optužen za antisemitizam zbog napada na Židove.

IPC traži novog domaćina, a do 11. februara će druge zemlje imati vremena da pošalju kandidaturu.

Top Komentari

yebem_velez_pisam_horde
Fuck Israel, Fuck Velez, Fuck Sarajevo08
0 1
ibrahim51
Zalosno je da narod koji je toliko stradao u II. svjetskom ratu, bude sada na razini onih koji su njih unistavali. Tada su stradali Jevreji a danas muslimani. Hitler nije bio musliman, ali je imao zelju da Jevreje unisti. Hitler nije ostvario svoj cilj o unistenju jednog naroda, pa nece ni Jevreji.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi