Bašić: Mi moramo sanjati, vidimo velike mogućnosti u prvoj utakmici
Edin Bašić dugo vremena je igrao u Francuskoj ligi, gdje je tri puta izabran za najboljeg srednjeg beka lige

Proslavljeni bh. rukometaš za SportSport.ba

Bašić: Mi moramo sanjati, vidimo velike mogućnosti u prvoj utakmici · Intervju

S. Bošković

Edin Bašić, jedan je od članova stručnog štaba rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Proslavljeni bh. rukometaš karijeru je počeo u Zavidovićima, gdje je izgradio rukometno ime, a kasnije je nastupao i za Željezničar. Dobre rukometne igre u tom klubu donijele su mu odlazak prvo u Zamet iz Rijeke, a poslije toga i u Švicarsku, gdje je branio boje tri kluba. Endingena, Suhra, GC Amictije iz Zuricha.

Nakon gotovo deset godina u Švicarskoj, Bašić odlazi u Francusku gdje je u Chamberyju stekao status legende. 

Upravo u Chambéryju je igrao najbolji rukomet karijere. U sezoni, 2010/2011 izabran je za najboljeg stranog igrača lige, a tri uzastopne sezone bio je i najbolji srednji bek lige.

S Bašićem smo razgovarali u hotelu Valamar Diamant u Poreču, gdje boravi s reprezentacijom Bosne i Hercegovine na pripremama pred početak Evropskog rukometnog prvenstva.

Prije svega, koliko ste zadovoljni svojom igračkom karijerom. Da li ste očekivali takve uspjehe kad ste se počeli baviti rukometom?

"Sigurno da nisam mogao očekivati da ću u tom momentu igrati s olimpijskim i svjetskim prvacima, u biti da ću biti na tom istom nivou, te da ću ih voditi po klubovima, da ću igrati takvu poziciju, gdje sam im u biti šef. Sanjalo se svašta nešto, ali to nije bilo u nekim planovima".

Iz Bosne i Hercegovine ste otišli u Hrvatsku i tu ste zapeli za oči evropskim timovima?

"U Zavidovićima, koji su poznati po rukometu sam počeo karijeru. Tamo je to tradicija. Onda sam otišao u sarajevski Željezničar, gdje sam bio godinu dana i onda sam otišao u Rijeku, u Zamet. Tamo sam već igrao s 3-4 hrvatska reprezentativca koja su 1996. godine osvojila zlatnu Olimpijsku medalju. Nakon toga, otišao sam u Švicarsku gdje sam bio deset godina. U Francusku, u Chambéry sam prešao 2009. godine, gdje dolazi vrhunac karijere i svega".

U Francuskoj se pojavio bogati PSG? Da li je ulazak bogatih vlasnika u francusku ligu poremetio neku draž?

"Ne mogu reći da je narušilo. Francuska liga je od mog dolaska već bila u ekspanziji. Svake sljedeće godine se velikim koracima pojačavala i usavršavala. Tu su rezultati od Lige prvaka, od final foura gdje od četiri kluba, igraju tri iz Francuska. To je liga u kojoj je dosta klubova jako. PSG je u prve četiri godine bio jednom ili dvaput prvak. Nije to da su samo platili igrače, dan danas se isto muče s ostalim klubovima. Liga je takva da se utakmica vjerovatno gubi ako se uđe u istu nešto lošije".

Pored tebe, u Francuskoj je igrao veliki broj bh. igrača. Malinović, Panić, Toromanović, Burić... Da li našim igračima odgovara francuska liga?

"To je spletom nekih okolnosti. Francuska je veliko tržište. Tamo dolaze stvarno dobri igrači i oni koji znaju igrati rukomet. Tu su igrači koji znaju igrati pod pritiskom i fizičkim izazovima. Nije neko čudo da bude par naših igrača u francuskoj ligi. Mislim da pored Panića i mene, da su još Panić i Malinović, Toromanović i Burić ostavili dobar trag u francuskom rukometu. Samim time to otvara put za ostale naše igrače. To je sve opravdano. Niko nije došao tamo da bude ispod naše reputacije".

Prije godinu ste napustili rukometni igrački svijet, da li vam nedostaje?

"Mora faliti. Ne znam ko kaže da ne fali. Ja se i dan danas nekad ujutro probudim i kažem da sam zaboravio naviti sat i da kasnim na trening. Kad sam s igračima na treningu, nedostaju mi neke igre, zafrkancije. Onda kad ih vidim da ujutro trče kilometre, onda mi baš ne fali. Svi volimo raditi, ali daj nam loptu i da se igramo. Ovo ostalo nije baš popularno.

Kakvi su Vaši planovi za budućnost, trenerski posao ili nešto drugo?

"Ja, kao i mnogi reprezentativci ovdje studiramo na Fakultetu za fizičku kulturu u Tuzli. Mislimo da je to jedan odličan put koji nam pomaže da ostanemo u sportu. Samim tim stičemo edukaciju i usmjeravamo to poslije rukometa. To sam diplomirao, te sam diplomirani trener. Vidim se u tome, a šta će biti u budućnosti ne mogu reći. Pred nama je prvenstvo, pa ćemo vidjeti šta i kako".

Kakvi su realni dometi rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine na predstojećem Evropskom prvenstvu?

"Grupa je nemoguće teško. Ne znam ko bi mogao reći da je tu nešto realno. Mi moramo sanjati, raditi. Ta fraza "nemamo šta izgubiti" je već malo isforsirana. Mi svi sanjamo to i jedino što moramo uraditi je dati sve od sebe. To bi trebao biti moto svih sportaša. U sportu će uvijek doći neko ko je bolji, ali cilj je da poslije prvenstva, utakmice nemamo šta sebi reći. Radimo na promjeni našeg mentaliteta i da se to malo uvode u neku ozbiljniju priču. U promjeni tog mentaliteta ne smijemo zaboraviti na naš, koji je ujedno i naša najveća snaga. Nismo za odbaciti, imamo veliki potencijal za napredovanje, ali treba puno muke, rada i strpljenja".

Šta možemo očekivati od naših protivnika, da li ste pronašli strategiju za njihove stilove igre?

"Mi imamo strategiju igre i vidimo naše mogućnosti u svemu tome. Nismo mi ni blizu mišljenja da nemamo šanse. Tačno znamo kako, šta i gdje. Koliko god da Norveška bila na papiru jaka, mi s njima ne smijemo ući u trku. Imamo svoju taktiku i vidimo velike mogućnosti u toj prvoj utakmica, koja je uvijek bitna. Moramo ostvariti tu što bolji rezultat, to jeste da se već vidimo da bi mogli tu napraviti neki pozitivan rezultat".

Veliki je broj igrača koji odlaze vani, da li bh. reprezentacija u budućnosti ima dobru perspektivu?

"Mislim da ima, to je vidljivo. S tim da nam fali jaka bh. liga koja pati od stanja u državi, od stanja bh. sporta i ekonomije. To nam jako šteti. Mislim da se pod hitno treba pojačavati ta liga i rad s djecom. Samim tima će proizaći neki igrači za reprezentacija. Trenutna je situacija takva da igrači mladi idu vani u neke osrednje klubove i osrednji novac. Ali to je sve radi takvog stanja u državi. Nekome je 1000€ jako puno, a gubi se njegov kvalitet i razvojni put. Perspektivu imamo, no treba se jako poboljšati".

Sinoć smo poraženi od Katara rezultatom 30:27, da li je razlog tog poraza testiranja taktike odbrane ili umor?

"Pokazali smo da možemo i da smo bili bolji, s tim da smo radili toliko na tom nivou nedopustivih grešaka. Sami smo doveli Katar u poziciju da nas dobiju. Nama je rezultat u ovom periodu nebitan, mada bi bilo poželjno da smo ih dobili, jer je bitno zbog atmosfere. Svi učimo, svi napreduje i možda sad ne bismo napravili takve greške. Rastemo kao jedna cjelina. Svi mi mislimo na deseti januar i Norvešku, ali trenutno smo na dobroj baušteli".

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Za kraj, koji su Vaši favoriti za osvajanje Evropskog rukometnog prvenstva?

"Krenut ćemo od naše grupe, to su Norveška i Francuska. Iz drugih grupa tu su Danska, Španija i Hrvatska. Francuska uvijek kreće sporije na prvenstvu. To su mašine i iskustvo koje imaju. Prvih par utakmica odrade na snagu, a poslije dižu formu kako turnir ide. Oni su uvijek favoriti. Na kraju će u posljednjoj sedmici prvaka odlučiti forma u kakvoj će ko biti. 

Top Komentari

ragnarrsonn
Portugalci su tvrdi al Suman je strateg dobar
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi