Tenis ovo ne pamti: Novo pravilo i čarobni Federer za prolaz poslije više od četiri sata borbe!

Australian Open

Tenis ovo ne pamti: Novo pravilo i čarobni Federer za prolaz poslije više od četiri sata borbe!

Edmir Škorić

Roger Federer imao je izuzetno zahtjevan meč u šesnaestini finala Australian Opena protiv Johna Millmana. Na kraju je nakon više od četiri sata ostvario pobjedu, ali na kakav način. 

Domaći teniser pakleno je namučio Rogera, koji je nekoliko puta tokom seta odluke plesao po tankoj žici, ali uspijevao da se vrati, pa je u supertaj-brejku imao 4:8, a na krjau sa šest uzastopnih poena došao do pobjede. Sreća njegova da se ovaj put igralo do 10...

Nakon tri gema bez uzbuđenja, Federer prvi gubi koncentraciju, Millman stiže do dvije brejk šanse i drugu koristi za 3:1, a onda servisom povećava prednost i osigurava osvajanje prvog seta (6:4). Do kraja istog Roger je najprije uspio da se vrati, brejkom za 5:4, ali već u sljedećem Australac uzvraća i dobija set.

Drugi set bez brejkova, a jedinu brejk šansu imao je Roger pri rezultatu 5:5, no Millman se spasio. U taj-brejku je Federer bio uspješniji za izjednačenje u setovima na 1:1.

Feder u trećem setu igra dobar tenis, dolazi do preorketa (6:4), ali tu meč nije bio gotov. Štaviše. Millman brejkom u sedmom gemu stiže do 4:3, pa održava prednost brejka i donosi nam još jedan, peti set uživanja.

U trećem gemu lako dolazi do brejka, no već u narednom gemu nakon velike borbe Roger uzvraća istom mjerom i vraća sve na početak. Imao je dvije brek šanse Millman u sedmom gemu, no Federer ga osvaja, a onda napada gem rivala. Imao je 30:0 i izgledalo je kao da bi mogao sve da prelomi, no Millman veže četiri poena za novo izjednačenje i za novu dozu uzbuđenja u Melbourneu.

Preostale gemove igrači su riješili u svoju korist, pa smo po drugi put danas na ovom meču prisustvovali taj-brejku, odnosno supertaj-brejku po novim pravilima, pa se igralo do 10. 

Da su bila na snazi stara pravila, Millman bi slavio veliku pobjedu, ali ovako Roger pravi seriju s pet poena i dolazi od 4:8 do 9:8, a onda još na servis Millmana ostvaruje pobjedu koja će ga dodatno gurnuti u tenisku povijest.

Rogerov naredni rival na AO bit će Mađar Fucsovics.

Australian Open:
Millman - Federer 6:4, 6:7, 4:6, 6:4, 6:7

Top Komentari

kiklop
Sta reci..... Bog tenisa 10 praznih mjesta..... Pa ostali igraci
6 5
Maestro
Najbolji svih vremena
3 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi