Zašto Dietmara Hoppa toliko mrze navijači u Njemačkoj?

Omražena ličnost

Zašto Dietmara Hoppa toliko mrze navijači u Njemačkoj?

Edmir Škorić

Njemački milijarder Dietmar Hopp ponovo je bio na meti navijača bundesligaških klubova.

Hoppa su jučer u Sinsheimu tokom utakmice Hoffenheim - Bayern vrijeđali navijači gostujućeg tima, zbog čega je utakmica bila i prekinuta. Oni su, između ostalog, uzvikivali Hoppu pogrdne riječi, a najsporniji od svega bio je transparent na kojem je pisalo kako je on "kur*in sin".

Osim navijača Bayerna, protiv njega su i navijači Kelna, Borussije Dortmund, kao i drugih "njemačkih" klubova.

Predstavnici odnosno navijači "tradicionalnih" timova u Njemačkoj za neprijatelje imaju Hoffenheim i Leipzig.

Hopp je milijarder i jedan od osnivača njemačke softverste kompanije SAP, a počeo se za nogomet interesovati početkom 21 stoljeća kada je preuzeo Hoffenheim u petom rangu njemačkog nogometa.

Hopp je klub iz malog mjesta Sinsheim doveo do Bundeslige 2008. godine,a devet godina kasnije uslijedio je i debitanski nastup u Ligi prvaka.

Uložio je 350 miliona eura svog novca u ekipu i još 100 miliona za izgradnju stadiona, a kroz ekipu su prolazile brojne zvijezde, no i dosta mladih i talentovanih igrača. Svojevremeno su za Hoffenheim nastupili bivši bh. reprezentativci Vedad Ibišević i Sejad Salihović, a danas je član ovog kluba Ermin Bičakčić.

Hoffenheim je jedan od četiri njemačka kluba kome je Njemački nogometni savez odobrio izuzetak pravila "50+1 posto".

To pravilo znači da klub ne može biti vlasnik pojedinca ili grupacije, taj jedan posto više moraju da imaju navijači i članovi kluba koji spriječavaju bogate investitore da preuzmu kontrolu nad klubom i rade šta žele.

Kultni njemački klubovi poput Bayerna, Borussije, HSV-a, Stuttgarta ili Kelna poštuju to pravilo, dok su izuzeci Wolfsburg, Bayer, Leipzig, Hoffenheim...

Wolfsburg je u vlasništvu Volksfagena, Bayer je u vlasništvu istoimene farmaceutske kompanije, dok je Leipzig pod kontrolom Red Bulla.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Zbog tradicije koju imaju Bayer i Wolfsburg nisu omraženi, ali zato su Leipzig i Hoffenheim "vještački" i navijači širom Njemačke ih ne podržavaju.

Samo je pitanje do kada će rat trajati i hoće li se navijači pomiriti s činjenicom da i mali klubovu uz puno novca mogu da budu u vrhu?

Top Komentari

Salihović23
Nidje veze cojk izgradio klub iz niceg, i ovi ga kao mrze, umjesto da takve ljude podrže... Lele
11 1
KoPo
Zato što su kompleksaši, eto što.
8 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi