Lyon kreće u pravnu bitku zbog prekida sezone

Najveći gubitnik nakon današnje odluke

Lyon kreće u pravnu bitku zbog prekida sezone

Odlučeno je da se fudbalska sezona u Francuskoj potpuno prekine. Nakon odluke nije bilo previše reakcija, ali bilo je za očekivati da će biti i onih koji će se smatrati oštećenima.

Ubrzo nakon vijesti o otkazivanju ostatka sezone u Ligue 1 i Ligue 2, LFP (Ligue de Football Professionnel) je potvrdio da se stanje na tabeli kakvo je bilo u momentu suspenzije takmičenja zbog pandemije koronaviursa uzima kao konačno.

PSG je proglešane prvakom, Marseille i Rennes će u Ligu prvaka, a Lille, Reims i Nica u Ligu Evrope.

LFP je potvrdio i da iz Ligue 1 ispadaju Amiens i Toulous, dok su promociju osigurali Lorient (prvak Ligue 2) i Lens.

Najveći gubitnik u ovoj situaciji je, bez dileme Lyon.

Lyon je igrao slabu sezonu u domaćem šampionatu, a prekid takmičenja ga je zatekao na sedmoj poziciji.

To znači da je Lyon kratak za bod i da ostaje bez plasmana u Evropu. Ukoliko se nešto drastično ne promijeni (odluke o konačnom stanju na tabeli samo još trebaju biti potvrđene sredinom maja), Lyon će prvi put nakon skoro dvije i po decenije ostati bez učešća u nekom od evropskih kupova.

Čim se počelo "šuškati" da bi Frnacuzi mogli prekinuti sezonu, predsjednik Aulas je počeo javno istupati protiv takve ideje.

Sada, kada je odluka o prekidu donesena, Lyon je najavio da kreće u pravnu bitku.

"Lyon je primio k znanju odluku predloženu od strane Ureda League de Football Professionnel i podržanu ovog popodneva od strane Upravnog odbora, da se prekine sezona 2019/2020 Ligue 1 i Ligue 2, na osnovu opaski koje je napravio premijer Edouard Philippe tokom njegovog govora u Nacionalnoj skupštini... Pozicija vlade nije u smislu zabranjivanja nametala ovakavo definitivno zaustavljanje Ligue 1 i Ligue 2, a prethodno je ministrica sporta Roxana Maracineanu indicirala da postoji mogućnost igranja utakica u augustu ako razvoj situacije to dopusti", stoji na početku Lyonovog saopštenja za javnost.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Iz Lyona su potom poručili da su još u utorak predložili alternativno riječenje za završetak sezone na terenu, u vidu play-offa i play-outa. Smatraju u ovom francuskom klubu da su ponudili rješenje koje bi zadovoljilo i UEFA-u, ali i bilo dovoljno zanimljivo TV kompanijama što bi dovelo do manjih finansijskih gubitaka.

"Uzimajući u obzir današnju odluku donesenu od strane Lige, Lyon zadržava pravo na žalbu protiv iste i pravo da traži materijalno odštetu, prije svega zbog gubitka šanse... Šteta nanesena klubu se mjeri desetinama miliona eura", poručili su iz Lyona i bez obzira na sve čestitali PSG-u na novoj tituli, a Lorientu na osvajanju Ligue 2 i promociji u elitni rang fudbala u Frnacuskoj.

Top Komentari

Tuzlasjever
Tako je lavovi nije vam dzaba taj nadimak. Ne dajte lopovima da vas sjebu zbog necijeg licnog interesa. Jebla im korona mater
0 0
rajvosa46
Ovako će i navijači Želje tražit titulu i iz '46 i iz 2020.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi