Sutra Skupština FSBiH, poznato je ko će u bosanskohercegovačku fudbalsku vladu

Sutra Skupština FSBiH, poznato je ko će u bosanskohercegovačku fudbalsku vladu

A. Beganović

Sutra će u Sarajevu biti održana Skupština na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine sutra će dobiti novog predsjednika, nova dva potpredsjednika, te novi Izvršni odbor.

Iako će 60 delegata (24 iz kantonalnih saveza, 16 iz "županijaskih" saveza i 20 iz područnih saveza Republike Srpske) tajno glasati i izabrati 13 članova Izvršnog odbora (dva po automatizmu dolaze) već danas je jasno ko će činiti novu vladu bosanskohercegovačkog fudbala.

Kao i uvijek do sada u Izvršni odbor će oni kandidati koji imaju većinsku podršku svojih baza, odnosno delegata iz svojih redova (kantonalni i "županijski" savezi u FBiH, te područni savezi u RS) kako ne bi došlo do svojevrsnog preglasavanja od strane eventualnih partnera. Drugim riječima kako ne bi recimo delegati iz kantonalnih saveza (Bošnjaci) i delegati iz županijskih saveza (Hrvati) ili delegati iz područnih saveza (Srbi) i "županijskih" saveza (Hrvati) birali članove Izvršnog odbora iz područnih saveza (Srbi) ili kantonalnih (Bošnjaci) "poštovat" će se volja njihovih baza.

Tako će s obzirom da imaju većinsku podršku delegata iz kantonalnih saveza u Izvršni odbor prema informacijama do kojih je došao SportSport.ba ući Azmir Husić (Tuzlanski kanton), Midahat Sarajčić (Srednjo-bosanski kanton), Muris Jabandžić (Zeničko-dobojski kanton), Muhidin Raščić (Bosansko-podrinjski kanton), Hamdija Abdić (Unsko-sanski kanton) i Adnan Džindo (Kanton Sarajevo).

Dakle, od šest članova, koliko daju kantonalni savezi, čak četiri će biti nova lica. Ispred Kantona Sarajevo će u Izvršni odbor ući Adnan Džindo, nekadašnji predsjednik Skupštine FK Željezničar i doktor pravnih nauka. S obzirom da se radi o sportskom radniku bez bilo kakvih afera, može se reći da će biti osvježenje u bosanskohercegovačkoj fudbalskoj vladi. On će u IO naslijediti Elvedina Begića, koji je u proteklih osam godina predstavljao FS Kantona Sarajevo u Izvršnom odboru.

Novo lice biće i Azmir Husić, čovjek kojeg ne treba posebno predstavljati. Jedan od rijetkih uspješnih privatnih poduzetnika koji svoj novac ulaže u bosanskohercegovački fudbal i nekako se od njega očekuje da bude "lokomotiva" novog Izvršnog odbora. Hamdija Abdić će također biti novo lice u Izvršnom odboru, kao i Muris Jabandžić, dok će pak Midhat Sarajčić i Muhidin Raščić nastaviti kontinuitet rada u bosanskohercegovačkoj fudbalskoj vladi.

Što se tiče predstavnika županijskih saveza, većih promjena neće biti, odnosno Ivan Beus (Hercegovačko-neretvnaska županija), Dragan Soldo (Zapadno-hercegovačka županija) i Ivan Perić (Kanton 10) i u naredne četiri godine će biti u Izvršnom odboru, dok će Posavski kanton u IO predstavljati Ivo Ivkić. I upravo je u ovom slučaju vladala najveća neizvjesnot, no s obzirom da je Živković kao i Irfan Durić opterećen aferom "Var", Ivkić će prema neslužbenim informacijama dobiti podršku.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Područni savezi Republike Srpske u Izvršni odbor daće pet članova, a samo će Milorad Sofrenić ostati iz prošlog saziva. Istina, i Vico Zeljković je oko godinu dana u IO, no on nije izabran na prošloj izbornoj Skupštini. Dragana Kulinu, Zlatka Spasojevića i Ranka Vučkovića u Izvršnom odboru će zamijeniti Milorad Lale, Miloš Brkić i Žarko Laketa.

Skupština će izabrati i predsjednika te Prvog i Drugog potpredsjednika Fudbalskog saveza BiH, a s obzirom da po Statutu na mjesto predsjednika dolazi član IO iz FS Republike Srpske, to će biti Vico Zeljković. Prvi potpredjednik biće Azmir Husić, a drugi Ivan Beus.

Dakle, od 15 članova bosanskohercegovačke fudbalske vlade, ukoliko ne bude nekih preokreta u posljednjim satima kampanje, njih devet će biti nova lica, dok će šest nastaviti svoje mandate osvojene na prošloj izbornoj Skupštini 2016. godine.

Top Komentari

2323
Do kada vise taj Sofrenic da predstavlja nesto u savezu.. ..pa taj cuveni Lale..dozivotni ljudi u Savezu...pa kojioj zayluzi vise.. uj Tigar Abdic u Sabezu..nema sta ..boljitak na vidiku u fudbalu
3 0
rabodimis
Sve "znalci", skupili su svakakvih "bitnih" go*ana samo strucnjake za fudbal nema.. Gdje na svijetu postoji savez koji nema niti jednog predstavnika kluba-sampiona evo vec haman trecu godinu za redom.. Apsurdistan nas lijepi..
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi