Historijski trenutak: Transrodna osoba dobila pravo nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju

Predstavljat će Novi Zeland

Historijski trenutak: Transrodna osoba dobila pravo nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju

Haris Zilić

Međunarodni olimpijski komitet ozvaničio je mogućnost da se transrodne osobe takmiče na predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju.

Novozelađanka Laurel Hubbard će tako ući u historiju Olimpijskih igara. Takmičit će se u dizanju tegova u kategoriji 87 kg +.

Novozelanđanka (43) je rođena pod imenom Gevin, a promjenu pola imala je prije devet godina i postat će prva transrodna osoba koja će se takmičiti na najvećem sportskom takmičenju.

"Pravila su ustanovljena prije početka kvalifikacija. Ta pravila moraju da se poštivaju, nemoguće je mijenjati ih tokom olimpijskog ciklusa", saopštili su iz MOK-a.

Interesantno, Hubbard se takmičila u muškoj konkurenciji prije promjene pola 2013. godine, ali imala je znatno manje uspjeha.

Ova odluka MOK-a je već naišla na dosta komentara u svijetu sporta.

Top Komentari

goku_iz_sirokog
Kraj je blizu
6 0
Turgut2
Hebi kad nrma uspjeha u jefnoj pol ligi onda promijrni spol i haj probaj dje je lakse. Z aivakve treba specijalne okimpijske ili nesto tako akonih ima dovoljno
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti