Alžirac odbio da se takmiči sa predstavnikom Izraela i napustio Olimpijske igre

"Donijeli smo pravu odluku"

Alžirac odbio da se takmiči sa predstavnikom Izraela i napustio Olimpijske igre

Edmir Škorić

Alžirski džudista Fethi Nourine žrtvovao je nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju jer je odbio da nastupa protiv učesnika iz Izraela.

Njega je žrijeb u ponedjeljak spojio sa Sudancem Mohamedom Abdalrasoulom, a potom bi trebala da uslijedi borba sa Izraelcem Toharom Butbulom.

Međutom, Alžirac je odbio da se suprostavi borcu iz Izraela zbog političkog pitanja i zato je napustio Olimpijske igre.

"Naporno smo radili kako bismo se kvalifikovali za Olimpijske igre, ali palestinska je stvar veća od svega toga", rekao je Nourine.

"Nismo imali sreće sa žrijebom. Dobili smo izraelskog protivnika i zato smo se morali povući. Donijeli smo ispravnu odluku", rekao je Nourineov trener Amar Ben Yaklif alžirskim medijima.

Fethi je 2019. godine napustio Svjetsko prvenstvo nakon što je također trebao da se bori sa spomenutim takmičarom iz Izraela.

Alžir je godinama prekidao diplomatske odnose s Izraelom i ne priznaje ih. Zapravo, uskraćuje ulaz u zemlju svima koji imaju izraelski pasoš. Diskriminacija izraelskih sportista traje već godinama.

U aprilu ove godine je Međunarodna džudo federacija uvela četverogodišnju zabranu iranskoj džudo federaciji nakon što su njeni sportisti odbijali da se suoče s Izraelcima.

Također, na Olimpijskim igrama 2016. godine je egipatski džudista Islam El Shahaby napustio takmičenje jer je odbio da se rukuje sa rivalom iz Izraela.

Top Komentari

Baboisback
Cuj diskriminacija sportista iz Izraela??? ****m ti mater
15 0
AmarSahin
Ovo je retardirano. Kakve veze ima politika sa džudom? Zašto se non-stop mora politika i nepostojeće razlike uvlačiti u je*eni sport?
5 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi