U Premiershipu od naredne sezone ništa neće biti isto: Odlazi kontroverzni "čovjek u crnom"
FOTO - EPA

Mike Dean se oprašta

U Premiershipu od naredne sezone ništa neće biti isto: Odlazi kontroverzni "čovjek u crnom" · Riječ, dvije...

A. Beganović

Od naredne sezone u Premiershipu ništa više neće biti isto. Igrat će se fudbal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Arsenal i Chelsea će se boriti za trofeje, stadioni će biti ispunjeni do posljednjeg mjesta, ali na terenima širom Engleske neće biti jednog čovjeka koji je obilježio posljednjih 20 godina Premiershipa.

Naravno, radi se o Mikeu Deanu, kontroverznom sudiji koji se na kraju ove sezone povlači. Svoju sudijsku karijeru Dean je počeo davne 1985. godine, a 15 godina kasnije stigao je u elitni rang engleskog fudbala. Samo tri godine nakon toga promoviran je na popis FIFA sudija.

Do danas je Dean sudio 553 utakmice Premiershipa što je više od bilo kojeg svog kolege. Također, pojkazao je 114 crvenih kartona - više nego bilo koji njegov kolega.

Glavni sudija bio je i na mnogim Kup mečevima, a najveća sudijska čast stigla mu je 17. maja 2008. godine kada je sudio finale FA Cupa između Portsmoutha i Cardiff Cityja u kojem je Portsmouth slavio sa minimalnih 1:0.

Sudio je Dean i mnoge evropske mečeve, a tokom svoje 22 godišnje karijere donio je niz kontroverznih odluka zbog kojih mu je svojeveremeno prijećeno i smrću.

Sudija rođen u Wirralu "slavu" među igračima i navijačima je stekao zbog svog jedinstvenog pritupa na terenu. Često je pokazivao nivo prezira prema igračima što je i sam priznao u jednom od intervjua.

Oglasi

"Postoji taj dašak arogancije u kemi kada izađem na teren, znam da postoji. Ali postoji i mnogo samopoudanja jer vjerujem u svoje sposobnosti. Zbog načina na koji sudim, ako lopta ide prema meni, neću skočiti, nego ću je pustiti kroz noge. To je jednostavno tako, volim takav način, volim", svojeveremeno je izjavio Dean.

Veliki navijač Tranmerea i čovjek od skandala

Kako su i sudije ljudi od krvi i mesa tako imaju klubove za koje bi život dali. Deanov je Tranmere, a koliko mu zapravo znači ovaj niželigaški klub pokazao je 2019. godine.

Naime, tokom doigravanja za plasman u League One 2019. godine Tranmere je u polufinalu snage odmjerio sa Forest Greenom. Prošao je Tranmere u finale, a kamere su na tribinama "uhvatile" Deana. Ne u nekoj loži stadiona nego na tribinama sa vatrenim navijačima.

Finalni meč odigran na Wembleyju nije mogao proći bez Deana. Tranmere je savladao Newport, a poznati sudija "ludovao" je na tribinama sa ostalim navijačima Tranmerea.

Premier League referee Mike Dean cheers his side on to victory!

Potražite više informacija na temu Premier league:

Osim što je vatreni navijač Tranmerea čuvenog engleskog sudiju su svojeveremeno povezivali i sa nekim velikim klubovima sa otoka. Njegove reakcije su "tresle" društvene mreže, a spočitavalo mu se i da je navijač Tottenhama te da je jednom prilikom tokom meča sa Manchester Unitedom proslavljao pogodak Pijetlova.

Kažnjavan je od FA zbog lošeg suđenja, ali veoma brzo se ponovo vraćao na veliku scenu. Čelnici sudijske organizacije su mu vjerovali, a tako je i danas pa će Dean teren zamijeniti WAR sobom, odnosno od naredne sezone će biti sudija koji će iz WAR sobe pomagati svojim kolegama.

Top Komentari

CasuaL95
WAR? Tuga...
0 0
Sars33
Sto si navlacio, navlacio si :)))
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi