Muk u Mostaru: Željezničar srušio prvaka države
Foto: Adem Ćatić, www.fkz.ba

Preokret, crveni karton i tri gola

Muk u Mostaru: Željezničar srušio prvaka države

E. Ganibegović

Posljednji duel drugog kola Premijer lige, izuzev ona dva odgođena, u Mostaru su odigrali Zrinjski i Željezničar.

Prvak Bosne i Hercegovine nije dobro krenuo u odbranu titule, s obzirom na to da je Željezničar slavio pobjedu rezultatom 1:2. 

Prva šansa na utakmici već u drugoj minuti. Sabljić je u petercu zakasnio na jednu loptu, nakon toga Savić šutira s vrha kaznenog prostora, a Muftić brani.

Šest minuta kasnije blokiran šut Bilbije, lopta se odbija do Sabljića koji je ne uspijeva primiriti, sve to dobro prati Muftić i hvata loptu.

U devetoj minuti Galić je dobro centrirao, lopta se odbija do Štilića koji je bio sam kao duh, šutirao, no loše i neprecizno, pored gola je to otišlo. Propala je prva dobra prilika za goste iz Sarajeva.

Sedamnaesti minut donio je slobodan udarac za Zrinjski iz jako dobre pozicije, no Bilbija pogađa živi zid.

Oglasi

Nakon toga, u 21. minuti sjajna akcija Zrinjskog, Bilbija je šutirao, Muftić je bio savladan no lopta pogađa Sabljića, Muftić zatim iz gužve brani još jedan šut, potom lopta dolazi do Malekinušića koji šutira pored gola.

Dvije minute kasnije nova kolosalna šansa za Zrinjski, Cocalić spašava nakon šuta Bilbije.

Nedugo zatim ponovo velika šansa za Zrinjski. Ćuže je šutirao, Kosorić izbacio s gol linije.

Dolazi Zrinjski do zasluženog vodstva u 35. minuti. Dobio je Vego loptu između nogu od Ćorluke, koji je zatim centrirao, no Vego blokira rukom.

Slobodan udarac za Zrinjski izveo je Bekić.

Oglasi

Maestralan centaršut je to bio, a pogađa ko drugi nego Nemanja Bilbija. Sjajno se snašao između Vege i Cocalića i glavom zakucao loptu iza leđa Muftića.

Pet minuta kasnije identična situacija kao kod prekida iz kojeg je Zrinjski poveo. Centaršut Ćorluke rukom blokira Vego. Identična i pozicija je bila i novi maestralan centaršut Bekića, Senić je šutirao i pogodio prečku.

Za kraj poluvremena Soldo je upisao jednu intervenciju kada je šutirao Mekić.

Kako je završilo prvo, tako je počelo drugo poluvrijeme. Mekić je opet šutirao, Soldo odbranio.

Dobar napad Zrinjskog u 54. minuti, Janković s vrha kaznenog prostora nekako pogađa Bilbiju i sviran je ofsajd. Da nije bilo Bilbije ovdje, vrlo vjerovatno bi bilo 2:0.

Oglasi

Samo dvije minute nakon toga Janković je ubacio, našao Bilbiju u kaznenom prostoru Željezničara koji šutira slabo i direktno u Muftića. Propala je nova velika šansa za Zrinjski.

Prijeti Željezničar nakon toga. Štilić je proigrao Santosa koji je bio sebičan i iz teške pozicije šutirao direktno u Soldu.

Dolaze Sarajlije do izjednačenja u 65. minuti. Rezervista Hamza Gasal se dugo namještao, a onda s distance sjajno pogodio dalji ugao golmana Solde za izjednačenje u Mostaru.

Zamalo da vidimo preokret samo tri minute nakon izjednačenja. Beganović je proigrao Štilića koji s 10-11 metara šutira direktno u Soldu.

U 81. minuti bespotrebno je Ćorluka na šezdesetak metara od svog gola povukao za dres Santosa i zasluženo dobio drugi žuti karton.

Oglasi

Prednost u vidu igrača više Željezničar je odmah iskoristio. Odlično je Štilić petom odložio loptu za Mekića koji prizemnim udarcem matira Soldu.

Minut prije kraja konfuziju u odbrani Željezničara ne kažnjava Šakota koji šutira preko gola. Prethodno su domaći tražili penal zbog navodnog igranja rukom, ali Kazlagić ih je ignorisao.

U narednom kolu Željezničar na Grbavici dočekuje Široki Brijeg, dok će Zrinjski u goste Leotaru.

Podsjetimo, Zrinjski prije toga očekuje revanš duel drugog pretkola Konferencijske lige. U četvrtak u Mostar stiže ekipa Tirane, koju je Bilbija srušio na Air Albania stadionu, bilo je 0:1. 

Premijer liga BiH, 2. kolo:

Zrinjski - Željezničar 1:2 (Bilbija 35'; Gasal 65', Mekić 83')

HŠK Zrinjski: Soldo, Barišić, Ćorluka, Bekić, Savić, Sučić, Senić, Sabljić, Malekinušić, Ćuže, Bilbija.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

FK Željezničar: Muftić, Kosorić, Cocalić, Subašić, Mekić, Štilić, Hodžić, Santos, Beganović, Galić, Vego.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Jugjesamojedan
Bravo Željo, bravo Sarajevo, gazi imbecile koji ne poštuju državu Bosnu!
62 4
NorthSide
Navijao sam za zelju bravo kone. Pisaj po skutorima i cetaljima
39 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi