Stručnjaci izazvali paniku: Kultni stadioni neće preživjeti klimatske promjene, bit će pod vodom!

Englezi u strahu

Stručnjaci izazvali paniku: Kultni stadioni neće preživjeti klimatske promjene, bit će pod vodom!

Edmir Škorić
Teme:

Četvrtina profesionalnih nogometnih klubova u Engleskoj i Walesu suočava se s godišnjim poplavama svojih stadiona u ovoj deceniji, mogli bi čak biti potpuno potopljeni do 2050.

Dokumentarac Sky Sportsa o klimatskim promjenama u nedjelju navečer detaljno opisuje opasnosti s kojima se nogomet suočava u 21. stoljeću.

U njemu su West Ham, Chelsea i Fulham upozoreni da se njihovi stadioni neće moći nositi s povećanom količinom kiše koja se predviđa u sljedećih nekoliko godina.

"Klimatska kriza jedno je od najhitnijih pitanja našeg vremena. Sadašnjom brzinom klimatske promjene imat će širok utjecaj na sve nas", poruka je iz Engleskog nogometnog saveza.

Vodeći stručnjak za klimatske promjene David Goldblatt izračunao je da će četvrtina ekipa u prve četiri lige uskoro imati problema s održavanjem utakmica zbog porasta razine mora.

I tokom sljedećih 28 godina, vjeruje da će nekoliko stadiona Premier lige biti potopljeno jer utjecaj globalnog zatopljenja zauvijek mijenja krajolik zemlje.

Oglasi

Govoreći o Football's Toughest Opponent, Goldblatt je rekao: “Ekstremni vremenski uvjeti dovode do ekstremnih poplava. Ovo je klimatska kriza. Ne govorimo o nekoliko lokvi na terenu, govorimo o 1,5 metara vode, što znači da nema nogometa. U Engleskoj je stvarno ozbiljno. Moje kalkulacije govore da je to oko četvrtine profesionalnih stadiona u četiri najbolje lige koji će do 2050. biti pod vodom".

Navijači Sheffield Wednesdaya sigurno se mogu sjetiti poplava iz 2007. godine kada je teren Hillsborougha potopljen nakon što se rijeka Don izlila iz korita. Brunton Park u Carlisleu također je bio pogođen poplavama nakon što je oluja Desmond desetkovala Cumbriju prije gotovo sedam godina.

U dokumentarcu se također tvrdi da jedna trećina "ranjivih" terena u Engleskoj gubi oko šest sedmica svake sezone zbog poplava i neadekvatne drenaže.

"Kada govorimo o ugroženim obalnim stadionima, Southamptonov St Mary's je jako blizu vode i jako je nizak. Grimsbyjev Blundell Park i Scunthorpeov Glanford Park u velikim su problemima", ističe Goldblatt i upozorava na veliku opasnost za Stamford Bridge i West Hamov Olimpijski stadion u Londonu, kao i na Fulhamov Craven Cottage.

Međutim, nogometni klubovi uzvraćaju udarac i daju sve od sebe kako bi spasili planet. Postoje razne zelene inicijative i mnogi su igrači i sami svjesni da mogu napraviti razliku.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Defanzivac Brentforda Ben Mee (33) kaže da je uložio velike napore nakon svog transfera iz Burnleya u ljeto kako bi nadoknadio ugljik koji je proizveo vozeći autoputevima M6 i M1.

"Dao sam donacije dobrotvornoj organizaciji koja sadi drveće i radi na zaštiti okoliša. U idealnom slučaju to bi za nas bio potpuno neutralan prijenos ugljika. Ali logistika i transferi se odvijaju brzo, uvijek je teško. Razmotrio sam to tokom proteklih nekoliko godina i postao sam svjesniji okoliša. Želim na bilo koji način da pomognem", rekao je Mee.

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Bordoakapitar
"Klimatske promjene" napravljene od strane mocnika koji promovisu mjere za sprecavanje istih. Tehnokratija= vladavina elite (1%) nad ostatkom svijeta pomocu straha i vjestacje inteligencije po sistemu napravi problem-ponudi rjesenje! Hoce li ovaj omamljeni svijet ikada to shvatiti?!!!
1 0
Lordiox1
Kako ce biti kod njih, a zamisli kod nas, kod nas manja kisa teren postane livada
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi