UEFA izbacila Juventus iz Evrope i kaznila ga milionskom kaznom!

Neće biti žalbe

UEFA izbacila Juventus iz Evrope i kaznila ga milionskom kaznom! · Udarna vijest

M. Šljivak

Evropska fudbalska federacija (UEFA) izbacila je torinski Juventus iz Konferencijske lige za ovu sezonu, a najveći italijanski tim kažnjen je i novčano s 10 miliona eura uz 10 miliona eura dodatne uslovne kazne. Sve je to došlo zbog finansijskih malverzacija u prethodnim godinama.

Torinski Juventus zvanično je isključen od strane UEFA iz ovosezonskog izdanja Konferencijske lige zvog finansijskih malverzacija. Njegovo mjesto zauzet će Fiorentina.

UEFA je prethodnih mjeseci vodila istragu protiv Stare dame. Utvrđeno je kako je bilo određenih nepravilnosti, a iz Juventusa su saopštili kako se neće žaliti na ovu odluku, iako se ne osjećaju krivim.

Također, Juventus je od strane UEFA kažnjen s 10 miliona eura koje će im krovna kuća evropskog fudbala oduzeti tokom isplate nagrada u narednim sezonama.

Dodatna kazna od 10 miliona eura bit će isplaćena ako klupski računi u naredne tri sezone budu kršili propise UEFA Pravilnika o licenciranju klubova. I ovaj iznos bi eventualno bio oduzet od prihoda za učešća u UEFA takmičenjima u narednoj sezoni.

Oglasi

Ni na ove odluke neće biti žalbe, te je Juventus očigledno širokih ruku prihvatio to što neće igrati trećerazredno takmičenje ove sezone.

Podsjetimo, Bianconeri su prošle sezone iz istog razlog ostali bez 10 bodova u prvenstvu. To ih je izbacilo iz Lige prvaka i Evropske lige, a klubu se Konferencijska liga nije igrala.

U prethodnom periodu pregovarali su s UEFA o ovakvoj kazni i na kraju su je lagano prihvatili, iako je sa sobom nosila i popriličnu finansijsku kaznu.

Zašto je kažnjen Juve?

Juventus je kaznu oduzimanja bodova dobio nakon što je u akciji 'Prizma' otkriveno kako je bilo finansijskih malverzacija i tajnih plaćanja igrača tokom pandemije koronavirusa.

Oglasi

Stara dama je isplaćivala određene novčane iznose u tajnosti na račun svojih fudbalera i to je na kraju rezultirali oduzimanjem bodova te drakonskim kaznama za njihove nekadašnje funkcionere.

Tako je nekadašnji sportski direktor Fabio Paratici kažnjen suspenzijom iz fudbala od dvije i po godine, a bivši predsjednik Andrea Agnelli na dvije godine.

Dvije godine suspenzije dobio je i Maurizio Arrivabaene, Federico Cherubini na godinu i četiri mjeseca, a Pavel Nedved na osam mjeseci.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Žalbe za poništenja kazne odbijena su za Agnellija, Paraticija, Cheribinija i Arrivabaene, dok je Pavelu Nedvedu ukinuta suspenzija od osam mjeseci.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1624121158
Kada će se Realu oduzeti sve titule koje su osvojili na krađe i lopovluke? Ne bi im nijedna ostala.
1 4
Zubanovic
Stara qurava, treba im zabraniti djelovanje zauvijek
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi