Ko je Romeo Jozak? Od Mamićevog vodonoše do prvog čovjeka za razvoj fudbala u S. Arabiji
FOTO - EPA

Uzdanica je FK Željezničar

Ko je Romeo Jozak? Od Mamićevog vodonoše do prvog čovjeka za razvoj fudbala u S. Arabiji

Adnan Beganović

Na današnjoj press konferenciji na kojoj je predstavljen novi trener Željezničara, direktorica ovog kluba Amira Uzunović, je spomenula Romea Jozaka. Upravo je Jozak glavni čovjek saradnje Željezničara i Fudbalskog saveza Saudijske Arabije. A, ko je on? U hrvatskim medijima ga mnogo hvale, ali i kude, a saglasni su u jednom - svoj fudbalski uzlet duguje samo jednom čovjeku, Zdravku Mamiću.

"Mi imamo direknu i otvorenu saradnju sa Ministarstvom sporta u Saudijskoj Arabiji, te gospodinom Jozakom. Imamo velike planove, ali nećemo otkrivati sve detalje", na današnjoj press konferenciji na kojoj je predstavljen novi trener Željezničara, Abdulhakeem Al-Tuwaijri, između ostalog je istakla direktorica Amira Uzunović.

Upravo ova rečenica je jedna od najznačajnijih s današnje press konferencije, a u javnosti nije imala veći odjek, iako je u njoj otkriveno, da li namjerno ili ne, ime vođe cjelokupnog projekta koji se odvija na Grbavici.

Jozak, kojeg je spomenula direktorica Željezničara je Romeo - nekada desna ruka Zdravka Mamića, prvog čovjeka Dinama i hrvatskog fudbala koji je u Hrvatskoj osuđen zbog izvlačenja novca iz Dinama.

Romeo je danas tehnički direktor za fudbalski razvoj Fudbalskom savezu Saudijske Arabije. Zapravo, Jozak je glavni čovjek za razvojnu strategiju kopletnog projekta Fudbalskog saveza Saudijske Arabije u koju je očigledno "upao" i Željezničar.

Oglasi

A, Jozak, kojeg u Hrvatskoj hvale ali i kude, je u fudbalu od dječačkih dana. Nije uspio napraviti ozbiljniju igračku karijertu koju je prekinuo zbog povrede u 22. godini života. Okrenuo se školovanju, završio je Kinezološki fakultet. Istakao se kao najbolji student pa je dobio i nagradu u vidu stipendije u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je magistrirao u Memphisu.

Potom se vratio u Evropu gdje je doktorirao s temom "Igrači nakon završetka karijere", a zahvaljujući vezama sa Mamićima, koji su godinama "vedrili i oblačili" hrvatskim fudbalom, postao je jedan od njegovih bitnijih faktora.

U trenerske vode uveo ga je Ilija Lončarević, hrvatski stručnjak kojem je pomagao u Dinamu i reprezentaciji Libije, te nešto kasnije u Osijeku. No, presudni trenutak u njegovom fudbalskom, odnosno trenerskom putu, bio je onaj kada ga je tadašnji sportski direktor Dinama Zoran Mamić odlučio promovisati u prvog operativca Dinamove omladinske škole.

Bila su to vremena kada je u hrvatskom fudbalu postojao zapravo samo Dinamo, tako da je Jozak ukazanu priliku znao iskoristiti na najbolji mogući način. Bez konkurencije u vidu Hajduka, Rijeke ili Osijeka, Dinamovoj omladinskoj školi bilo je lako dovoditi talente iz cijele Hrvatske, pa i šire, a ambiciozan čovjek poput Jozaka, znao je to pretvoriti u "peglanje" svog profesionalnog imidža.

Oglasi

Od Lončarevićevog pomoćnika za kratko vrijeme je postao jedan od bitnijih faktora hrvatskog fudbala, a krajem 2013. Zdravko Mamić ga je "gurnuo" i u Fudbalski savez Hrvatske gdje je imenovan za predsjednika Stručne komisije. U tom periodu Jozak je bio "sve i sve" u hrvatskom omladinskom fudbalu. Pitao se za sve, no nije tajna da je zapravo samo ispunjavao želje čovjeka koji ga je tu i postavio - Zdravka Mamića.

Vremenom su i rezultati hrvatskih omladinskih selekcija bivali sve lošiji, a iako je po dolasku u HNS najavio kako je njegov cilj napraviti sistem u kojem će omladinske selekcije Hrvatske biti redovni sudionici polufinala i finala velikih takmičenja, doživio je fijasko. U njegovom mandatu samo je kadetska selekcija izborila nastup na Svjetskom prvenstvu.

Nakon "avanture" u HNS-u Jozak se vraća u Dinamo gdje se na mjestu sportskog direktora zadržao nekoliko mjeseci, da bi se u septembru 2017. godine, 16 godina nakon što ga je Lončarević uveo u trenerski posao, prihvatio prvog ozbiljnog trenerskog zadatka.

Preuzeo je slavnu poljsku Legiju iz Varšave. Sa sobom je u Varšavu poveo i sadašnjeg trenera Veleža, Deana Klafurića, a sedam mjeseci nakon imenovanja, dobio je otkaz. Na klupi ga je naslijedio pomenuti Klafurić i osvojio je prvenstvo i Kup Poljske.

Sredinom 2018. je imenovan za selektora mlade U-23 reprezentacije Kuvajta, a godinu kasnije je preuzeo seniorsku reprezentaciju. Na klupi Kuvajta je bio u pet navrata, a otkaz je dobio nakon poraza (0:3) od Australije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Početkom 2021. godine postao je većinski vlasnik Fudbalske akademije Blast u Sjedinjenim Američkim Državama, a pola godine kasnije potpisao je ugovor sa Ministarstvom sporta Saudijske Arabije gdje je zapravo i sada zaposlen.

Jozak je u dobrim odnosima i sa nekadašnjim trenerom Metaleghea i Zvijezde Gradačac, te bivšim sportskim direktorom Olimpika, Romeom Šapinom, kojeg je svojevremeno doveo u Al- Wehdu, klub iz Saudijske Arabije u kojem je vodio juniore. A, kako je Šapina ovih dana u glavnom gradu naše zemlje, ne bi bilo iznenađujuće da uskoro preuzme i neku od funkcija u Željezničaru.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1676370670
Kakve su ovo bombe za naivne ljude.pa ko je lud da povjeeuje u ovo.Zelite pokriti sva ova sranja sa ovako morbidnim naslovvima,ovo vam je paravan.Nema nama naprijed sa ovakvim ljudima jos za 100g.Dajte jos Nedi Turkovicu neku funkciju pa da zaokruzzimo sve.
2 2
mitoza
I ako ne bude ništa uvijek se možemo okrenuti prema poljoprivredi i započeti ozbiljnu proizvodnju kukuruza i krompira.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi