I onda se neko usudi reći da nije dobar - Ovo je najbolji pokazatelj ko je i šta Džeko za BiH!
Edin Džeko je među najefikasnijim reprezentativcima u 21. stoljeću.

Ronaldo, Messi, Neymar...

I onda se neko usudi reći da nije dobar - Ovo je najbolji pokazatelj ko je i šta Džeko za BiH!

Eldar Ganibegović, foto: T. Hebib

Edin Džeko je najbolji fudbaler kojeg je reprezentacija Bosne i Hercegovine ikada imala. I kao takav je nerijetko osporavan, no brojke ne lažu i govore je jedan od najboljih na svijetu u 21. stoljeću u dresu reprezentacije.

Četiri dana nakon bolnog poraza od Ukrajine nije posve jasno da li će Edin Džeko i u budućnosti nositi dres fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

U prošlosti je govorio da će igrati dok god ga selektori pozivaju, no nakon Ukrajine je istakao da treba da prenoći sve, pa ostaje da vidimo kakvu će odluku donijeti. 

Skoro 10 godina je kapiten reprezentacija Bosne i Hercegovine, sa 134 nastupa je igrač s najviše utakmica u historiji naše selekcije (nastupio na više od pola zvaničnih utakmica koje je naša reprezentacija u historiji igrala), a sa 65 golova je daleko najbolji strijelac naše selekcije ikad.

Nažalost, nekima ni to nije dovoljno pa krivca za svašta loše u i oko reprezentacije Bosne i Hercegovine traže u Edinu Džeki, no tu su brojke koje pokazuju ko je i šta za Bosnu i Hercegovinu ustvari Dijamant.

Oglasi

Džeko u društvu Ronalda, Messija, Neymara...

Edin Džeko dres reprezentacije Bosne i Hercegovine nosi skoro 17 godina od debija protiv Turske i prvijenca 2007. godine. Do danas je stekao status jednog od najefikasnijih reprezentativaca na svijetu u 21. stoljeću.

Sa 65 golova i 23 asistencije dolazimo do cifre od 88 koja Džeku svrstava na osmo mjesto po efikasnosti za reprezentaciju u 21. stoljeću. Po 88 golova+asistencija imaju Salah za Egipat i Sanchez za Čile, no oni su postigli manje golova.

Prvi na listi je Cristiano Ronaldo koji ima u zbiru 163 gola i asistencije. Četiri manje za Argentinu ima Leo Messi, dok je treći Neymar sa zbirom 136.

Listu još popunjavaju Robert Lewandowski (111, Poljska), Miroslav Klose (101, Njemačka), Luis Suarez (101, Urugvaj) i Romelu Lukaku (95, Belgija). Zaista odabrano društvo u kojem je svoje ime zapečatio i Edin Džeko.

Opis nije dostupan.

Da je rođen negdje drugo i da je igrao za reprezentaciju koja ima bolji bazen igrača, koja igra redovno velika takmičenja, nema sumnje da bi bio i među najboljih pet, odnosno da bi se mogao mjeriti i, naprimjer, s Lewandowski. 

Top Komentari

USABIH
Novinaru, Dzeko je dao puno reprezetacij, ali covjek ima 38 godina nije vise sto je bio... respekt za njega ali vrijeme je da neko mladji uzme njegovo mjesto...
3 0
Labile
Ganibegoviću, jesmo li ih zgazili? :)
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi