Engleska i Italija će otkriti šta od reprezentacije želi Barbarez
ARHIVA - Barbarez na jednom od treninga nacionalnog tima (FOTO - EPA)

Dva teška ispita

Engleska i Italija će otkriti šta od reprezentacije želi Barbarez · Riječ, dvije...

Kenan Lizde

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine će početkom narednog mjeseca odigrati prijateljske mečeve sa Engleskom i Italijom, a novi selektor našeg nacionalnog tima Sergej Barbarez je danas objavio imena igrača na koje računa za pomenute susrete.

Svi istinski navijači naše reprezentacije su prije mjesec dana bili sretni izborom novog stručnog štaba na čelu sa selektorom Barbarezom i direktorom Spahićem. Nekako se stvorio dojam da ljudi iz Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine olako isprobavaju ljude na funkciji selektora, te da je najodgovornija stručna pozicija postala mjesto gdje razni "stručnjaci" imaju prostor za učenje i usavršavanje.

Takvim nemarnim raspletom smo se doveli u situaciju da za pet godina promijenimo čak sedam selektora. Nismo sigurni da smo nekad čuli za sličan primjer, pa čak niti u afričkom fudbalu gdje su česte promjene postale praksa.

Javnost u našoj zemlji je imenovanjem Barbareza zadovoljena, za selektora smo dobili istinskog patriotu i vođu, čovjeka koji je nebrojeno puta dokazao kako se nastupa u dresu sa najdražim grbom. Za razliku od svojih prethodnika Barbarez će imati neupitnu podršku javnosti i navijača, te samim tim će barem sa te strane imati olakšan posao. Pozivnice igračima koje on pošalje neće biti skenirane kroz prizmu menadžerskih "talova", te će samim tim selektor imati prostor i vrijeme da svoje ideje sprovede do kraja.

Ono što je sada najzanimljivije je pitanje šta Barbarez može ponuditi ovakvoj reprezentaciji. Ipak je riječ o njegovom prvom poslu kao trenera, i to odmah na "užarenoj" stolici prvog čovjeka obezvrijeđene i doslovno zapuštene selekcije.

Možemo se svi zavaravati, ali stanje naše reprezentacije je takvo da pored očajnih rezultata u zadnje vrijeme, nismo napravili niti pripremu za smjenu generacije koja nam je bila itekako neophodna. Novog selektora čeka težak "rudarski" posao, kako da što bezbolnije napravi promociju par mlađih igrača koji bi u dogledno vrijeme postali nosioci igre.

Oglasi

Svjesni smo i sigurni da će prvi koraci Barbareza ići u smjeru vraćanja kulta reprezentacije, te da igrači koji ne budu dijelili njegova uvjerenja vezano za odnos prema državnom grbu, brzo će izgubiti status. Nadamo se da će selektor svojim liderskim nastupom napraviti veliki napredak po tom pitanju, te samim tim napraviti kvalitetnu podlogu za dalji napredak.

Kojim sistemom će igrati reprezentacija

Dolazimo do pitanja stila igre i taktičkih postavki koje Barbarez preferira. To za sada ostaje nepoznanica, jer naš novi selektor nema istoriju na trenerskoj poziciji, pa nam ostaje da sa nestrpljenjem isčekujemo prvu službenu utakmicu da vidimo kako će sve to izgledati.

Koji je to stil igre koji će Barbarez postaviti, da li voli igrati na posjed, je li njegov "forte" recimo presing po izgubljenoj lopti. Sve su to pitanja na koja ćemo morati pričekati odgovore. Također, da li ima preferisanu taktičku postavku ili se prilagođava protivniku, mnogo je odgovora koje nestrpljivo očekujemo.

Na osnovu spiska koji je Barbarez objavio, teško da se mogu i pretpostaviti postavke igre i pozicioniranje igrača. Dosta je tu novih igrača, neki od njih su za bh. javnost prilične nepoznanice, ali na prvu trebamo biti svjesni da smo na nekim pozicijama jako deficitarni, dok je spisak dobrano popunjen sa dosta igrača sličnog profila.

Oglasi

Konkretno, pozicija defanzivnog veznog igrača, odnosno onog koji je u veznom redu mnogo skloniji defanzivi od ofanzive, je dominantno izražena, pa tako na spisku imamo nekoliko igrača takvog profila. Najtanji smo na poziciji krilnih igrača, gdje na spisku selektora nemamo niti jedno izrazito krilo, izuzev mladog debitanta Vukovića, koji također nije krilni igrač za kojeg možemo garantovati da će bar par puta pobjeći svojim čuvarima.

Velika šteta za Barbareza i njegov debi je to što je termin utakmica po završetku sezone, gdje smo imali dosta otkaza zbog povreda, a tu je i faktor opuštanja poslije naporne sezone.

Na kraju, dali smo sebi za pravo da nagađamo sistem i stil igre koji će naš novi selektor postaviti. Pošto je većinu svoje karijere proveo u klubovima i reprezentaciji gdje je igrao u sistemima 4-2-3-1 ili 4-4-2, naše skromno mišljenje je da bi njegov omiljeni sistem ipak mogao tako izgledati.

Dalje, sigurno će preferisati igru sa dva zadnja vezna igrača, što objašnjava velik broj pozvanih igrača tog profila. Možemo očekivati i da neki igrači u reprezentaciji budu igrali na poziciji koju definitivno ne igraju u svojim klubovima, najviše iz razloga što smatramo da Barbarez ima taj "mangupluk" da osjeti takve stvari, te da tako iznenadi i protivnika.

Zanimljivo je sa prvog Barbarezovog spiska i to što je pozvao samo dva klasična odbrambena bočna igrača, Gazibegovića i Kolašinca, od kojih ovaj drugi u ovoj sezoni u Atalanti uz lijevu aut liniju ne igra nikako.

U svakom slučaju, Engleska i Italija su protivnici koje na svom "vatrenom krštenju", ne bi poželjeli ni mnogo iskusniji stručnjaci od Barbareza, no i pored njihohove nadmoći u odnosu na naš tim, nadamo se da ćemo nakon ove dvije provjere biti "pametniji", odnosno da ćemo vidjeti na čemu će insistirati nekadašnji kapiten našeg nacionalnog tima.

Top Komentari

Kugla
Dok god je Dzeko u i oko reprezentacije nista nece ostvariti. Treba djubre otjerati
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi