Lindsey Vonn kraljica ženskog skijanja

Završnica Svjetkog kupa za skijašice

Lindsey Vonn kraljica ženskog skijanja

Adnan Beganović

Sjajna američka skijašica Lindsey Vonn pobjednica je spusta voženog u švedskom Areu na završnici Svjetskog kupa za skijašice.

Današnjom pobjedom Lindsey Vonn je i teoretski potvrdila ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu. Vonnova je tek druga Amerikanka u istoriji Svjetskog kupa za skijašice koja osvaja Veliki kristalni globus. Prije nje uspjelo je to još samo Tamari McKnney 1983. godine. Pored Velikog kristalnog globusa, Vonn je osvojila i Mali kristalni globus u spustu.

Današnju stazu američka skijašica prošla je za  1 minutu, 42 sekunde i 49 stotinki. Druga je na cilj danas stigla njemačka skijašica Maria Riesch sa 40 stotinki zaostatka za pobjednicom, dok je treća završila Renata Gotschl, koja je za Vonnovom zaostala 1 sekundu i 26 stotinki.

Are, spust: 1. Lindsey Vonn (USA) 1:42,49,  2. Maria Riesch (Njem) 1:42,89, 3. Renate Gotschl (Aut) 1:43,75…
 
Poredak Svjetskog kupa: 1. Lindsey Vonn (USA) 1.688 bodova,  2. Maria Riesch (Njem) 1.299,  3. Anja Prson (Šve) 990

Konačni poredak spusta:  1. Lindsey Vonn (USA) 502 boda, 2. Andrea Fischbacher (Aut) 326.  3. Maria Riesch (Njem) 292

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.