Biaggi prvak Superbike serije
Max Biaggi

Prvi Talijan prvak u ovoj seriji

Biaggi prvak Superbike serije

M. Maksimović

Vozač Aprilije, Max Biaggi osigurao je u Imoli naslov Svjetskog Superbike prvaka, jer dvije utrke prije kraja ima nedostižnih 413 bodova, dok drugoplasirani Britanac Leon Haslem ima 350.Biaggi je ove sezone ostvario dvostruki trijumf u Portugalu, Italiji, Sjedinjenim Državama, dok je posljednju pobjedu ostvario u Češkoj.

Za naslov prvaka  Biaggiju je bilo dovoljno peto mjesto u drugoj utrci koja se vozila u Imoli i na taj način je postao prvi Talijan koji se okitio naslovom prvaka u Superbike seriji. U svojoj karijeri Biaggi je četiri puta zaredom bio prvak u klasi do 250 kubika. Dva puta je u kraljevskoj klasi
Biaggi bio blizu naslova, 2000. i 2001.godine kada je završio na drugom mjestu.

Na stazi u Imoli dominirao je Carlos Checa koji je slavio u prvoj utrci ispred domaćeg vozača Lorenza Lanzija i Japanca Noriyukija Hage. Biaggi je završio na 11.mjestu, ali je njegov glavni konkurent Leon Haslem je pao sredinom utrke i pitanje prvaka je bilo riješeno. U drugoj utrci je Checa bio prvi, Japanac Haga drugi, dok je Britanac Crutchlow u cilju bio treći.Nakon dvostrukog trijuma u Imoli, Carlos Checa je došao na četvrto mjesto u ukupnom poretku sa 274 boda, treći
Jonathan Rea sa 288, ali je povrijeđen i veliko je pitanje da li će nastupiti u Francuskoj.

''Ovo je veliki dan u mojoj karijeri i dugo sam čekao taj dan kako bi dokazao svoju vrijednost. To je bio jedan od razloga zbog kojih sam ušao u SBK seriju zbog kojih sam se želio okružiti s pravim ljudima za ovu avanturu.Najbolji trenuci su bili u Monzi i Misanu, poseban je osjećaj pobjediti pred svojim navijačima. Nećemo stati na ovome želimo konstruktorski naslov sa Aprilijom'' rekao je Biaggi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.