FIA: Hamilton nije pogriješio prije sudara sa Vettelom

Pokazali telemetrijski podaci

FIA: Hamilton nije pogriješio prije sudara sa Vettelom

D. Rakanović

Sudije tokom VN Azerbejdžana prilikom pregledanja telemetrijskih podataka Lewisa Hamiltona nisu pronašli nikakav dokaz da je Britanac namjerno zakočio u periodu pod safety carom, što je par trenutaka kasnije dovelo do incidenta sa Vettelom.

Podsjetimo, Hamilton je nakon povlačenja "safety cara" sa staze u 21. krugu zakočio, nakon čega se u njega zakucao Ferarrijev vozač Sebastian Vettel. Nijemac je zbog toga poludio, odmah se poravnao sa Hamiltonovim bolidom i namjerno ga udario sa bočne strane dok je ljutito mahao rukama. Vettel je zbog ovog postupka dobio kaznu od 10 sekundi u boksu.

Iako je Nijemac uvjeren da je Hamilton namjerno kočio, FIA-ina analiza telemetrijskih podataka pokazala je da za takvo nešto nema nikakvih dokaza.  

Istraga nije pokazala nikakve znakove Hamiltonovog namjernog kočenja ili usporavanja, a daljnja analiza pokazala je da se Britanac isto ponašao kao i prilikom prvog safety car faze i restarta. 

"Vodeći vozač diktira tempo, ali mi smo izlazili iz zavoja. Ubrzavao je ali je onda prikočio tako jako da sam i ja morao kočiti čim sam to vidio, ali nisam se mogao zaustaviti na vrijeme i udario sam u njega", rekao je Vettel. 

Vettel je kasnije dobio 10 sekundi stop/go kaznu jer je njegovo ponašanje okarakterisano kao opasna vožnja kada je namjerno udario Hamiltona. A također je dobio i tri kaznena poena. 

Britanac je bio bijesan nakon utrke rekavši da je incident bio presedan.

"Ako želi da dokaže da je muškarac onda smo trebali sve riješiti van bolida, lice u lice. Vožnja pored drugog vozača i udaranje drugog vozača, prošao je prilično bezbolno, jer je završio na četvrtom mjestu. To je sramota, mislim da se on danas osramotio", rekao je Hamilton. 


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti