Sve je spremno za start relija Dakar 2015

13.etapa, preko 9000 kilometara pred učesnicima

Sve je spremno za start relija Dakar 2015

U svijetu auto-moto sporta zaslužuje posebno mjesto. To što se svjetski prvak, što ste vrhunski vozač bilo automobila, motora, kamiona nekada ne mora presudno. Da bi ste pobjedili mnoge stvari se moraju poklopiti. E to je taj reli Dakar koji se vozi od 1978. godine.

Godinu ranije se za vrijeme relija Abidjan - Nica negdje u Libijskoj pustinji izgubio Thierry Sabine. Sabine željan avanture pod motom „Izazov za one koji krenu, san za one koji ostanu“ organizuje reli koji će startati sa trga Trocadéro u Parizu. Od tog dana do danas Dakar je rastao, baš kao što je rastao izazov za ljubitelje auto - moto sporta, vozače, proizvođače, uopšte ljudi željnih izazova, avanture.

Do 1992. godine se vozilo uobičajnom rutom, a onda su se stvari počele mijenjati. Te 1992. godine se po prvi put Dakar vozio izvan uobičajenih ruta i zemalja, Pariz – Sirte – Cape Town. šest godina kasnije stvari će promijeniti u velikoj mjeri. 2007. godine su u Mauritaniji ubijena četvorica francuska turista. Odgovornost je preuzela Al-Qaeda, direktno zaprijetivši učesnicima Dakara. Organizatori koji su planirali osam dana zadržavanja u Mauritaniji otkazuju reli i stvar se kompletno prebacuje u Južnu Ameriku.

U Buenos Airesu nas očekuje start još jednog izdanja koje se vozi kroz Argentinu, Boliviju, Čile, ukupno 13. etapa i preko 9000 kilometara. I ove godine nas čekaju imena na kojima smo godinama kroz Dakar zapamtili od Marca Come preko Nanija Rome, Nassera Al - Attiyaha, Peterhansela, De Villiersa, Sainza, Gordona, Despresa, De Rooya, Staceya, Karginova. Tu su i Peugeot, Mini Cooper, Renault, Mercedes, Ford, Hummer, Mitsubishi, Suzuki, Buggy, Kamaz, KTM, a vrijedi spomenuti i posebno pripremljenu legendarnu " bubu " Belgijanca Stéphanea Henrarda.

Prošle godine je u konkurenciji automobila slavio Nani Roma, Marc Coma je bio najbrži na dva točka. Kamaz je još jednom završio na vrhu sa postavom koju je predvodio Andrey Karginov, dok je Ignacio Casale prvi prošao ciljem u konkurenciji qvadova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.