Vraća se dolijevanje goriva tokom utrke

Nove odluke za narednu i 2017. godinu

Vraća se dolijevanje goriva tokom utrke

Teme:

Upravni bord FI-e je zajedno sa šefovima F1 timova održao sastanak na aerodromu u Biggin Hillu na kojem se odlučivalo o stvarima koje bi kako bi se Formuli 1 vratio stari sjaj. Između ostalog jedna od najvažnijih odluka je ona vezana za ukidanje zabrane dolijevanja goriva u toku same utrke.

Ta odluka će stupiti na snagu 2017. godine, dok već od naredne imamo novu po pitanju korištenja guma. Tako će već od 2016. godine svaka ekipa moći slobodno birati dvije (od ukupno četiri) komponente guma za svaku utrku. Što s tiče novina u 2017. godini, bolidi bi trebali biti brži za 5-6 sekundi a ubrzanje bi se trebalo postići promjenom aerodinamike, širim gumama i redukcijom težine.

Tu je uvođenje dolijevanja goriva tokom utrke, dok ograničenje maksimalne težine goriva ostaje 100 kg, ali ostaje i ista cifra protoka goriva,100 kg po satu. Motori ostaju isti (V6), ali bi prema najavama trebali imati veći broj okretaja i veću buku. Uz sve ovo, bolidi bi trebali imati i nešto agresivniji izgled. Dobavljač guma, Pirelli nije bio za odluku, ali su šefovi ekipa jednoglasno usvojili ovu odluku. Prijedlog o uvođenju petog motora je odbačen.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.