Selektor bh. kadeta za SportSport.ba

Malkočević: Visoko smo postavili ciljeve, moramo biti realni

D. Kurbegović

Kadetska nogometna reprezentacija BiH protekla tri dana je boravila u Trening centru u Zenici, gdje je imala prvo okupljanje, kao jedan vid priprema za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. 

Ako nas je ko više obradovao kada je u pitanju nogomet, to su momci koje trenira Sakib Malkočević. Popularni "Sake" je posljednje dvije generacije odveo na Evropsko prvenstvo, te postao prvi selektor u omladinskim kategorijama koji je jednu selekciju odveo na završnicu.

Naš portal posjetio je jedan od treninga bh. kadeta te smo sa selektorom pričali o svemu pomalo, pripremama za kvalifikacije, novoj generaciji, protivnicima, te domaćoj omladinskoj ligi.

"Apetiti su porasli, poslije posljednje dvije godine, mene brine što imamo malo vremena do kvalifikacija u oktobru u Makedoniji. Malo smo zaboravili na ovu selekciju, koja je nastupala na Evropskom prvenstvu, ovo je prilika da u Zenici da se dobro upoznamo i vidimo čime raspolažemo. Moramo spremni da dočekamo kvalifikacije od kojih puno očekujemo, a to je prevashodno prolazak u taj Elitni krug kvalifikacija. U Zenici imamo dobre uslove standardno, imali smo par dana da se što bolje upoznamo. U međuvremenu ćemo odigrati dvije kontrolne utakmice, 14 i 16. avgusta u Zenici protiv Azerbejdžana. Postoji mogućnost da u septembru u Zenici također igramo dvomeč s Francuskom, ali ako to propadne s pripremama ćemo početi 25 i 26 septembra" ističe Malkočević.

Osvrnuo se i na protivnike u Makedoniji.

"Nama je 2.oktobra već prva utakmica kvalifikacija protiv domaćina Makedonije, 5.oktobra protiv Moldavije i 8. oktobra protiv Slovačke. Jedna po imenima možda nije zvučna grupa, ali je sigurno opasna. Mi ćemo pokušati proći ovaj prvi krug, prethodne generacije su prolazile ovaj prvi krug, nadamo se da će tako to biti i sada. Bilo je teško prolaziti u proteklim godinama ove kvalifikacije, pa taj Elitni krug. Dva puta smo izborili odlazak na Evropsko prvenstvo, podigli smo rejting omladinskog nogometa u BiH, sada mnogi žele da igraju s nama prijateljske utakmice. Nije bilo lagano, mora se dosta stvari poklopiti da odemo na završnicu, to je sve došlo s radom i trudom. Na kraju nam se svima posrećilo i ja sam lično presretan što smo izborila dva puta uzastopno odlazak na Evropsko prvenstvo" ističe selektor U-17 selekcije.

Drugačiji je sistem takmičenja u omladinskim selekcijama u BiH.

"Kada su kadeti i juniori počeli igrati zajedničku Premijer ligu, sigurno da je bilo pomaka, odlično je što se sada formirala i ta pionirska liga. To će sigurno poboljšati rad u klubovima, dolazili su nam igrači nespremni,  s kojim dosta toga nisu bili upoznati. Sada će to biti sigurno kvalitetnije i drugačije. Ova trenutna generacija ima zanimljivih igrača, većina je iz Premijer lige, ali ako prođemo prvi krug kvalifikacija, onda ćemo imati pet mjeseci da se pripremimo za Elitni krug kvalifikacija, a tada je sve moguće" kazao je za SportSport.ba Sakib Malkočević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi