Marić: Ne treba precijeniti Irsku, kvalitetniji smo mi!

"Panter sa Neretve" za SportSport.ba

Marić: Ne treba precijeniti Irsku, kvalitetniji smo mi!

Pisati o Enveru Mariću, nekadašnjem golmanu Veleža i jugoslovenske reprezentacije, vrlo je teško. Najviše iz razloga što je teško u ispravnom svjetlu prikazati fudbalsku legendu koja je svojom pojavom zasjenila dotad mnoge neprikosnovene zvijezde. 

"Panter sa Neretve" je jedan od najboljih golmana koje je BiH ikad imala. Bio je prihvaćen, slavljen, voljen i nikada osporavan, a s takvim epitetima i punim uvažavanjem danas gleda i na uspjeh reprezentacije. 

"Uhvaćen je posljednji voz za Francusku i velike zasluge za to pripadaju selektoru Baždareviću. Unio je jedan novi duh, pozitivnu atmosferu i to je prvi uslov da se napravi korak naprijed. Zahvaljujući stavu kojeg ima uspio je u svom cilju i sada mu stoji samo jedna prepreka na putu ka Evropskom prvenstvu", kazao je Enver Marić na početku razgovora za SportSport.ba. 

Marić smatra da je naš nacionalni tim kvalitetniji od Republike Irske. 

"Ma, kvalitetniji smo mi. Ne treba sad precijeniti Republiku Irsku, ali treba imati na umu da se snagom ne možemo njima suprotstaviti. Mora se igrati fudbal i potrebno je u prvoj utakmici postići gol i ne primiti nijedan", smatra popularni Mara. 

Sa konstatacijom da Begović ove sezone ne brani na visokom nivou Marić se nije složio i našao je "opravdanje" u lošoj igri Chelseaja. 

"Prije svega Asmir je napravio odličan potez prelaskom u klub kakav je Chelsea. Radi se o izuzetnom golmanu i ne mislim baš da loše brani ove sezone. Za rezultate Chelseaja su krivci isključivo drugi igrači, on sam ne može preokrenuti situaciju i vjerujem da će njegov klub izaći iz rezultatske krize u kojoj se nalazi." 

Bez obzira na brojne padove Veleža, Marić i dalje s neskrivenom ljubavi prati svoj voljeni klub i općenito bh. fudbasko prvenstvo. 

"Jedinu zamjerku na rad Baždarevića imam što dovoljno pažnje ne obrati na igrače iz Premijer lige BiH. Bolje je da na klupi sjedi mladi igrač iz naše lige, nego neki stariji koji ne igra ni u svom klubu u inostranstvu. To je produktivnije", ističe Marić i na kraju dodaje:

"Koliko vidim ove sezone glavnu ulogu vode Zrinjski i Široki Brijeg. Sarajevo je krenulo dobro, ali opet nešto nedostaje. Žao mi je što se moj Velež nalazi u teškoj situaciji i teško će izboriti opstanak do kraja sezone. Loš igrački kadar je doveo do trenutne situacije", zaključio je član BMW generacije Veleža koju je činio zajedno s Duškom Bajevićem i Franjom Vladićem.

Za one koji ne znaju, Marić je rođen 1948. godine u Mostaru i fudbalom se počeo baviti u Veležu. Za reprezentaciju bivše Jugoslavije prvu utakmicu je odigrao 1972. godine protiv SSSR-a u Beogradu i godinu dana kasnije je proglašen najboljim nogometašem svoje države. Marić je 1976. godine prešao u Schalke 94 i u Bundesligi je odigrao više od 150 utakmica. Također, tri puta je branio za reprezentaciju svijeta, odnosno Evrope. 

Po završetku karijere okrenuo se trenerskoj karijeri, koju je završio prije pet godina u Herthi. Nakon 42 godine rada u fudbalu otišao je u penziju. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti