Matan: Svi igrači će dobiti šansu

Selektor bh.haklera za SportSport.ba

Matan: Svi igrači će dobiti šansu

D. Kurbegović

Malonogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine od ponedjeljka boravi u Zenici, gdje će u okviru mini priprema odigrati i dvije prijateljske utakmice protiv selekcije Makedonije. Prvi susret u zeničkoj Areni pripao je Makedoniji rezultatom 3:2, a za petak je zakazana i druga utakmica ovih selekcija.

 "Ovo večeras je bila jedna od utakmica koje nas očekuju do kvalifikacija za Evropsko prvenstvo naredne godine. Nismo opterećeni rezultatima u ovim utakmicama, iako je uvijek bolje, ljepše, kada se utakmica dobije. Bilo je grešaka, što je normalno jer smo se okupili prvi put nakon prošlih kvalifikacija. Utakmica je ispunila svoj cilj, vidjeli smo ono što smo trebali vidjeti, na stvarima koje trebamo korigovati radit ćemo u narednom periodu", ističe Matan.

U petak je zakazana i druga utakmica koja je dogovorena protiv selekcije Makedonije.

"Dogovorili smo se da će svi igrači dobiti šansu u ove dvije utakmice, vidjet ćemo ima li ko povrijeđene ili da je dobio neki udarac u ovoj utakmici, a ovi koji su danas igrali više, igrat će manje u petak. Svi će dobiti svoju minutažu da pokažu u kakvom su stanju, te da pokažu kvalitet i opravdaju poziv u reprezentaciju", kaže selektor bh.haklera.

Kvalifikacije su naredne godine, moguća je i smjena generacija.

"Mi tražimo i pratimo našu ligu i naše igrače koji igraju u inostranstvu, svi imaju mogućnost da se nametnu i pokažu. Mislim da je ova ekipa sazrela, ali da trebamo u ekipu dovest par mlađih i bržih igrača što zahtjeva moderan futsal. Činjenica da je trenutno najlakše angažovati nekoliko Brazilaca kako bi se došlo do rezultata, to većina reprezentacija i koristi, te zato imaju i rezultat. Mi nismo u stanju da to realizujemo, iako evo i Makedoncima jednog igrača iz Brazila. Mi ćemo ipak reprezentaciju pokušati popuniti s igračima sa ovih prostora, koji igraju u inostranstvu. Nadamo se da ćemo naći nekoliko igrača, koji će podići nivo igre i kvalitetu ove selekcije", nada se Matan.

Za kraj se selektor osvrnuo i na bh prvenstvo u futsalu.

"Formiranjem jedinstvene lige evidentan je napredak, ali u odnosu na druge lige u okruženju, mislim da još malo zaostajemo.Prvo što bi trebalo jeste formirati omladinske lige, jer je tako lakše napraviti igrača za seniorsku selekciju. Ovako kada igraš dvije utakmice u kvalifikacijama, nema se puno prostora da se daje minutaža tim mlađim igračima. Formiranjem recimo U-19 ili U-21 selekcije sigurno da bi se poboljšao kvalitet i imali bi filter za seniorsku reprezentaciju", kazao je za kraj razgovora za SportSport.ba Boro Matan.

    





NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi