Mešanović: Ako nastavim ovako, mogu se nadati pozivu

Napadač Slavije Prag želi igrati za BiH

Mešanović: Ako nastavim ovako, mogu se nadati pozivu

Slavia iz Praga vratila se u sami vrh fudbala u Češkoj. Nakon krize u kojoj je klub bio u proteklim godinama Slavia je trenutno na čelu tabele, a uz dolazak kineskih investitora, velike zasluge za ovosezonske rezultate svakako pripadaju i bh. napadaču Murisu Mešanoviću. 

Fudbaler koji je 1990. godine rođen u Sarajevu je drugi strijelac kluba i svojim igrama u posljednje vrijeme je skrenuo pažnju sportske javnosti u našoj zemlji, ali i selektora Mehmeda Baždarevića. 

Put od Radnika iz Hadžića do jednog od najvećih klubova u Češkoj bio je trnovit. Ipak, da rad i trud rezultiraju uspjehom u svijetu fudbala najbolji primjer je Mešanović koji je za SportSport.ba govorio o životu u Pragu, sezoni, češkom prvenstvu, svojim igrama...

"U Češku sam otišao kada sam imao 16 godina. Bilo je teško u početku biti razdvojen od porodice i prijatelja, ali znao sam da se moram žrtvovati ukoliko želim nešto napraviti. Prvi klub u Češkoj bio mi je Jablonec u kojem sam proveo pet godina, a dok nisam prešao u Slaviju još sam imao priliku igrati za Jihlavu i Dunajsku Stredu iz Slovačke. Kada se osvrnem na protekli period, evidentno je da sam napredovao jer sam trenutno u jednom od najpoznatijih čeških klubova", riječi su Mešanovića za SportSport.ba. 

Ciljevi Slavije u ovoj sezoni svode se isključivo na osvajanje titule. 

"U posljednjim godinama Slavia nije bila baš na nivou kakav joj priliči. Nakon što su klub preuzeli Kinezi krenulo je sve u pravom smjeru. Otkako sam ja u klubu kupljeno je dosta igrača, doslovno je ekipa promijenjena iz korijena. Mi smo trenutno prvi na tabeli i do kraja sezone ćemo voditi bitku za titulu sa Viktorijom Plzen i Spartom. Bit će teško, naravno, ali uvjeren sam da imamo kvalitet da na kraju sezonu završimo kao lideri", dodaje Mešanović. 

Kada je u pitanju fudbal u Češkoj, Mešanović ističe da je najveći fokus klubova na taktici.

"Ovdje sam već duži niz godina i znam dobro kako stvari stoje. Budući da nema velikih invidualnih kvaliteta, dosta se radi na taktici i fizičkoj spremi. Mišljenja sam da u jednoj takvoj ligi mladi igrači mogu dosta napredovati." 

Slavia i Sparta su najveći rivali u Pragu. Mešanović je imao priliku osjetiti čari derbija.

"U dresu Slavije sam igrao dva puta derbi protiv Sparte. Prvi put smo izgubili, dok smo u drugoj utakmici slavili rezultatom 2:0 uz jedan moj gol. Fantastičan je osjećaj igrati takve utakmice, teško je opisati... Nakon utakmice sam vidio koliko ljudima u klubu znači pobjeda protiv Sparte, svi su bili prezadovoljni. Što se tiče euforije, prisutna je uoči svake utakmice, ali nema huliganizma i problema. Sve prođe u najboljem redu." 

Kao jedan stranac Mešanović vrijeme u Pragu provodi tako što obilazi kulturne znamenitosti.

"Poznajem dosta ljudi u Češkoj i skoro sam kao domaći ovdje. Kada nema utakmica, obično izdvojim vrijeme da obilazim lijepa mjesta, a Prag je metropola u kojoj toga ne nedostaje. Dođu mi također i roditelji u posjetu kada imaju vremena. Posljednji put su bili kada smo igrali derbi sa Spartom i bili su prezadovoljni jer sam baš tada postigao gol." 

Mešanović ne krije da je zadovoljan onim što je dosad pokazao u Slaviji.

"Ove sezone sam postigao 11 golova u svim takmičenjima i zaista sam prezadovoljan. Uz to sve, igramo odlično i kao ekipa. Nadam se da ćemo ovako nastaviti i da će moji golovi biti od pomoći Slaviji da osvoji titulu. S koliko golova bi bio zadovoljan? Ne volim stavljati sebi ciljeve na duži period. Idem od utakmice do utakmice, pa ćemo vidjeti." 

Ne krije da mu je san da jednog dana zaigra za reprezentaciju BiH. 

"Ranije sam bio na širem spisku i imao sam priliku razgovarati sa selektorom. Bio je to korektan razgovor. Objasnio mi je da će me doći gledati uskoro, tako da je sve na meni. Ako budem igrao dobro i dalje, za očekivati će da će obratiti pažnju na moje igre. Ne moram isticati koliko bi mi to značilo." 

Na kraju je podvukao i da prati Premijer ligu BiH. 

"Imam naše programe i kada sam god u mogućnosti obavezno pogledam neku utakmicu bh. prvenstva. Mogu da kažem da je naša liga kvaliteta i ima dobre igrače, ali na igru dosta utiče infrastruktura. Kada dođe loše vrijeme skoro pa nemoguće je igrati, dok recimo u Češkoj svaki teren ima ugrađeno grijanje. Dosta zaostajemo za Češkom. Sarajevo ili Željezničar? Nisam neko ko ima određene simpatije prema jednom ili drugom klubu. Drago mi je kada ostvaruju dobre rezultate i ja im želim svu sreću", kazao je Mešanović. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi