Od Vlasenice do Maracane: Vedad Ibišević za sva vremena
Foto: EPA

Životni put Vedada Ibiševića

Od Vlasenice do Maracane: Vedad Ibišević za sva vremena

E. Škorić

U dokumentarcu "Ovo je moja priča", koji traje pedesetak minuta, Vedad Ibišević nam je ispričao svoj put. I, vjerujte mi na riječ, nije uspio. Njegov put, od Vlasenice do Maracane, ne bi se mogao tek tako opisati ni u nekoliko romana.

Život zna biti okrutan i težak, a isto tako i lijep. Sudbine ljudske su različite, katkad teške i bolne, katkad sretne. Ibišević je osjetio i jedno i drugo. Prošao je kilometarski duge staze prosute pepelom. Budio se s nadom da će uspjeti, da će pronaći svoju sreću i da će postati jednog dana ono što svi dječaci žele - heroj ulice.

Rođen je 6. augusta 1984.  godine u Vlasenici. Sedmogodišnji dječak je prije svojih snova bio zarobljen u ludom ratu. Bio je primoran, kao i većina njegovih vršnjaka, napustiti svoj dom i s porodicom potražiti nafaku dalje od rodne grude. Ostao je u BiH, ali je Vlasenicu zamijenio Tuzlom, a tamo se počela stvarati jedna lijepa nogometna priča.

Počela su i prva maštanja o igranju na velikom podiju. Želio je biti desetka, igrati, zabijati golove i slaviti pobjede u nekom slavnom klubu. Kao, uostalom, svako dijete. Marljivim radom težio je boljem životu za sebe i svoju okolinu. S porodicom je 2000. godine napustio BiH i otišao u Švicarsku, a nakon toga u Sjedinjene Američke Države, pa Njemačku.

Morao se prilagođavati na nove okoline, nove narode, nove običaje i novi život. Konstantno se borio sa "novim" stvarima. Znao je, ipak, da će samo strpljenjem i marljivim radom doći do cilja. A cilj je tada izgledao jako daleko. Zaigrao je za Saint Louis, pa je ubrzo dobio poziv u mladu reprezentaciju BiH. To je na neki način bio ključan trenutak u razvoju njegove nogometne karijere.

U Orašju je zaigrao za mladi tim, imao jako uspješan debi, pa je stigao poziv iz velikog francuskog kluba PSG-a. Nakon francuske avanture, gdje je igrao i za Dijon, seli se u Njemačku i počinje igrati za Aachen, da bi ga na koncu doveo bogati vlasnik malog kluba iz Sinsheima. U Hoffenheimu je Ibišević stekao slavu, počeo zabijati golove, igrati za A reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Proglašen je 2008. godine za Idola nacije (u izboru našeg portala), a te je godine doživio i nesretnu, te jako tešku povredu iako je prvi dio sezone u dresu Hoffenheima, za 17 utakmica, postigao 18 pogodaka. Ono što je interesantno, u svim tim slavnim momentima ostao je čvrsto na zemlji sa obje noge. Nije skrivao želju da napravi rezultat sa svojom reprezentacijom i obraduje naciju. Nije mu padalo na pamet da zaboravi odakle potiče. Nakon Hoffenheima, prešao je u Stuttgart, čiji je član i danas.

Postigao je povijesni gol za bh. reprezentaciju u Litvaniji, kada smo, 15. oktobra prošle godine, izborili prvi nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Da je rođeni golgeter i čovjek podređen povijesnim pogocima, dokazao je i sinoć. Postigao je pogodak na Maracani, u Rio de Janeiru, protiv velike Argentine. Izgubili smo 2:1, a Ibišević je u 85. matirao Romera nakon što je ušao u igru u nastavku.

Za bh. reprezentaciju je odigrao 55 utakmica i postigao 20 pogodaka. Trenutno ima 29 godina i čini se kako je i dalje u duši onaj sedmogodišnjak iz Vlasenice koji samo želi da uživa u svakom danu.

Njegova životna priča ne može se ugurati u pedestominutni dokumentarac niti u desetine pasusa ovoga teksta. Njegova priča je velika, teška, bolna, lijepa i sretna. Njegova priča je pouka za svakog dječaka u svakom kutku ove zemlje - Nikada ne treba odustati od svojih snova. Prije ili kasnije, oni će se ostvariti. Ukoliko se i ne ostvare, barem znaš da si pokušao.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti