Štilić majstorijom "ubio pauka", asistencija Arslanagića

Učinak bh. internacionalca

Štilić majstorijom "ubio pauka", asistencija Arslanagića

Bosna i Hercegovina nema mnogo internacionalaca. Velika većina njih je u nekom određenom periodu bila među članovima najbolje fudbalske selekcije naše zemlje, dok su neki od njih spominjani kao potencijalni Zmajevi. Od ovoga vikenda imati ćemo praksu da sumiramo i njihov učinak.

Čovjek kojeg velika većina Bosanaca i Hercegovaca, bez obzira na godine i činjenicu da skoro nikako ne igra, želi vidjeti u sastavu Zmajeva koji će putovati u Brazil je svakako Elvir Rahimić. CSKA je proteklog vikenda sa minimalnih 1:0 slavio u velikom ruskom derbiju protiv Zenita, a trijumf Armejaca popularni General je odgledao sa klupe.

Zlatan Muslimović, je još jedna fudbaler za kojeg se mnogi nadaju da nije rekao svoje posljednje riječi u dresu nacionalnog tima. Stasitog Banjalučanina zbog povrede nije bilo u sastavu Guizhou Renhea koji je trijumfovao sa 2:0 protiv Tijanjin Teda, a strijelac jednog od dva gola bio je Zvjezdan Misimović koji je u igru ušao u 63. minuti.

Miroslav Stevanović, jedan od rijetkih bivših U-21 reprezentativaca koji se bio izborio za mjesto među Sušićevim kandidatima, a potom ga i izgubio ovoga vikenda odigrao je 63. minute u domaćem porazu svog Alavesa od Mirandesa rezultatom 2:0.

Adnan Zahirović, čije je ime izostalo sa Sušićevog spiska za prijateljski susret protiv Egipta, odigrao je posljednjih jedanaest minuta susreta u kojem je njegov Bochum sa 2:0 slavio na gostovanju kod Aalena u okviru 25. kola 2. Bundeslige.

Ekipa Paderborna ponovo je na pobjedničkom kolosijeku, a nekadašnji omladinski reprezentativac Njemačke Mario Vrančić igra u odličnoj formi. Mlađi brat nekadašnjeg reprezentativca Damira Vrančića odigrao je svih 90 minuta u pobjedi njegovog tima nad Dynamom iz Dresdena od 2:1. Za razliku od mlađeg, starijeg Vrančića nije bilo u sastavu Eintracht Braunschweiga koji je na svom terenu remizirao sa Wolfsburgom.

Za jednog napadača rijetki i znaju da je rođen u Bosni i Hercegovini, a rijetki se za njega iuopšte raspituju. Branimir Hrgota, napadač Borussije M'gladbach ove sezone je "najčešća" izmjena u Bundesligi, ali ovoga vikenda Favre mu nije dao ni minute u velikoj gostujućoj pobjedi nad imenjakom iz Dortmunda. 

Ekipa Rijeke proteklog vikenda je u jednoj vrlo zanimljivoj utakmici sa 3:2 savladala ekipu Lokomotive, a vrlu dobru partiju u dresu tima sa Kantride pružio je Mehmed Alispahić, nekadašnji reprezentativac BiH.

Kolonija bh. fudbalera u poljskoj Ekstraklasi nije više tako mala. U derbiju 26. kola drugoplasirana Wisla krakov je gostovala kod lidera Legije iz Varšave. Domaći su stigli u vodstvo golom Miroslava Radovića, fudbalera rođenog u Goraždu 1984. godine, koji je nedavno dobio i poljski pasoš. Vodili su domaći i sa 2:0, da bi gostima bod, nakon što su prethodno smanjili na 2:1 fantastičnim pogotkom iz slobodnog udarca donio nekadašnji reprezentativac BiH Semir Štilić koji igra kao preporođen povratkom u Poljsku. Štilić je teren napustio u trećoj minuti sudijske nadoknade, dok je Goran Bunoza, nekadašnji U-21 reprezentativac BiH posljednji sudijski zvižduk dočekao na terenu. 


Stojan Vranješ je bio dvostruki strijelac u pobjedi njegove Lechije nad Widzewom, dok je Boris Pandža odigrao svih 90 minuta u domaćem remiju (1:1) njegovog Gornika protiv Pogona, a na golu Lecha još uvijek nema sjajnog Jasmina Burića, koji se još uvijek oporavlja od povrede.

Grasshopper je u vikendu koji je iza nas slavio sa 4:2 na domaćem terenu protiv Siona. Nekadašnji reprezentativac BiH Sanel Jahić ustalio se u ekipi Skakavaca, te je odigrao vrlodobrih 90 minuta, uz žuti karton u 59. minuti. Cijelu utakmicu na mjestu zadnjeg veznog, poziciji koja je deficitarna u našem nacionalnom timu, odigrao je i kapiten ekipe Michaela Skibbea Veroljub Salatić, fudbaler rođen u Zvorniku. U timu Grasshoppersa nije bilo Seada Hajrovića, mladog reprezentativca BiH.

Jedini bh. fudbaler koji nastupa u francuskoj Ligue 1, Sanjin Prcić, koji je kazao kako do daljnjeg neće nositi dres fudbalskih selekcija BiH zbog nekorektnog odnosa prema njemu odigrao je 87 minuta u veoma važnoj pobjedi njegovog Sochauxa na Lorientom od 2:0.

Teplice su u proteklom kolu češke Gambrinus lige remizirale na gostovanju kod Jihlave odgiravši 1:1. U sastavu Teplica već duže vremena zbog povrede koljena nema Aidina Mahhmutovića, dok je Admir Ljevaković odigrao svih 90 minuta. U sastavu ovog tima nije bilo niti mladog reprezentativca Aldina Čajića. U redovima Jihlave cijeli susret odigrao nekadašnji fudbaler Olimpica Haris Harba.

Asmira Suljića nije bilo u timu Ujpesta koji je trijumfovao sa minimalnih 1:0 na gostovanju kod Mezőkövesd-Zsóryja, dok je povratnik u U-21 reprezentaciju Muhamed Bešić odigrao cijeli susret u kojem je negov Ferencváros remizirao pred domaćim navijačima protiv lidera mađarskog prvenstva Debrecena, rezultat je glasio 1:1.

Standard iz Liježa ispao je iz pobjedničkog kolosijeka otkako ih je Zukanovićev Gent sa 3:2 savladao kod kuće. Ovoga vikenda lider belgijske Pro lige sa gostovanja Waasland-Beverenu vratio se samo sa jednim bodom. Nakon što je gubio sa 1:0, Ciman je u 64. minuti na asistenciju potencijalnog Zmaja Dine Arslanagića pogodio za konačnih 1:1. Defanzivac bh. korijena odigrao je cijeli meč.

Mnogo prašine se podiglo upravo zbog toga što njegovog imena nije bilo na spisku za prijateljski susret za Egiptom. U okviru 25. kola turske Super lig Erciyesspor Senijada Ibričića poražen je u gostima kod Fenerbahcea sa 2:1, bh. internacionalac na terenu je proveo posljednjih 19 minuta. Nekadašnji Zmaj Ermin Zec odigrao je cijeli susret u kojem je njegov Gençlerbirliği slavio sa 2:1 u gostima kod Kasimpase.

Odigrano je svih pet susreta 26. kola azerbejdžanskog prvenstva, a Qarabag našeg Ibrahima Šehića, upisao je novu pobjedu, te je sve bliže naslovu prvaka. U derbiju 26. kola Qarabag je sa 3:0 savladao Inter, a nekadašnji golman Željezničara ponovo je pružio sjajnu partiju. AZAL Nede Turkovića poražen je sa 2:1 na gostovanju kod Nefchija, a napadač koji je ponikao na Grbavici odigrao je svih 90 minuta.

Prvenstvo je startalo i u Kazahstanu, a prvak ove zemlje iz 2012. godine Shakhter Karagandy poražen je sa 1:0 na gostovanju kod Irtysha. Nikola Vasiljevića odigrao cijelu utakmicu, dok je Mihret Topčagić u igru ušao u 76. minuti, a Aldin Džidića nije bilo u sastavu ekipe Shakhtera.

U drugom rangu turskog fudbala Samsunspor nekadašnjeg fudbalera Željezničara Eldina Adilovića slavio je sa 2:0, a bivša špica Plavih odigrala je 65. minuta. U dosadašnjih 28. kola postigao je deset golova i šesti je strijelac lige.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.