Za mandat potrebno 12 glasova od 15 delegata
Dominković tvrdi da FIFA i UEFA nemaju svog favorita

Sutra izbor generalnog sekretara NS/FS BiH

Za mandat potrebno 12 glasova od 15 delegata

Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine na sutrašnjoj bi sjednici trebao odlučiti ko će u naredne četiri godine voditi administraciju kuće bh. fudbala. U najužem krugu ostala su samo tri kandidata, za koje je Konkursna komisija NSBiH za izbor generalnog sekretara procijenila da zadovoljavaju sve potrebne uslove.

To su aktuelni generalni sekretar NSBiH Munib Ušanović te uposlenici Saveza Fuad Čolpa i Nijaz Merdanović. U uži krug prošao je i Ismet Ovčina, ali se on nekoliko dana poslije odlučio povući iz utrke.

Najznačajnije pitanje koje se nameće samo po sebi je - kako će se članovi Odbora izjasniti o kandidaturi Muniba Ušanovića, protiv kojeg Tužilaštvo BiH vodi postupak za poreznu utaju i zloupotrebu položaja, piše Dnevni avaz.
Ovaj sarajevski dnevnik tvrdi da se s etičkog aspekta, postavlja pitanje koliko je poželjno da, u svjetlu svih dešavanja u posljednje vrijeme, aktuelni prvi operativac bh. kuće fudbala nastavi obavljati odgovornu ulogu u instituciji koja u svijetu oslikava imidž države. Ono što je sigurno jeste da je javnost protiv njega.

Predsjednik NSBiH Iljo Dominković kaže kako će odluku o podršci ili protivljenju Ušanovićevom reizboru svaki član donijeti po vlastitom nahođenju.

Sama činjenica da se kandidovao i prošao prvi filter omogućava mu da bude ravnopravan kandidat. Neka članovi Izvršnog odbora odluče po vlastitoj savjesti. Ja niti mogu niti želim govoriti u ime 15 ljudi. Vjerujem da su svi članovi svjesni uloge, zadaće i odgovornosti koju snose svojom odlukom“, izjavio je Dominković za Avaz.

Sjednici će prisustvovati i predstavnici UEFA-e i FIFA-e, na čiji je zahtjev sastanak zakazan za srijedu, i to u Sarajevu, iako su vladari bh. nogometa isprva planirali pobjeći daleko od očiju javnosti, u Široki Brijeg. Osim „posmatrača“ iz Zuricha i Niona, sastanku će prisustvovati i Miroslav Ćiro Blažević, selektor našeg nacionalnog tima.

Mada se špekulira da bi izbor mogao biti prolongiran, Dominković je uvjeren da će Izvršni odbor sutra završiti posao. On, također, odbacuje informacije da UEFA i FIFA imaju svoje favorite.

UEFA i FIFA su željeli da sastanak bude u srijedu, a ono što je zakazano, bit će i odrađeno. Suprotno nekim tvrdnjama, međunarodni zvaničnici u Sarajevo ne dolaze da nameću rješenje. To im ne priliči, ali žele sudjelovati u radu sjednice, jer im je izbor generalnog sekretara u svakoj asocijaciji veoma bitan“, kaže Dominković.

Mada Iljo Dominković kaže kako predstavnici UEFA-e i FIFA-e na sjednicu dolaze samo da posmatraju i prate šta se dešava, naši izvori govore kako je upitna njihova podrška reizboru Muniba Ušanovića za generalnog sekretara. Članovi Predsjedništva Saveza Sulejman Čolaković i Bogdan Čeko u ranijim su izjavama za Avaz potvrdili da međunarodne fudbalske asocijacije traže promjenu kompletnog menadžmenta koji trenutno vodi Nogometni savez BiH. Dakle, upravo bi od stava međunarodnih zvaničnika moglo zavisiti mišljenje i tok glasanja članova Izvršnog odbora.

Za generalnog sekretara bit će izabran onaj kandidat koji dobije podršku 12 od 15 članova Izvršnog odbora. Teoretski, može se desiti da nijedan od njih ne uspije dobiti toliku podršku pa bi IO morao ponovo zakazati sjednicu. No, Dominković kaže kako je siguran da će se članovi usaglasiti i izabrati kandidata za kojeg procijene da je najbolje rješenje.

Do sada smo imali mnogo ovakvih, čak i još škakljivijih situacija pa su se članovi uspijevali usaglasiti. Nadam se da ćemo i sada pronaći zajednički jezik“, istakao je Dominković.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.