Borba za peto mjesto: Put u Egipat vodi preko Španije

Još jedan veliki meč za bh. košarkaše

Borba za peto mjesto: Put u Egipat vodi preko Španije

M. Šljivak

Juniorska košarkaška reprezentacija BiH danas će u turskom Samsunu igrati meč za peto mjesto na Evropskom prvenstvu.

Protivnik naše selekcije je košarkaška velesila Španija, a ovaj meč će odlučiti i o putniku na Svjetsko prvenstvo do 19 godina, koje se igra u Egiptu narednog ljeta.

Selekcija Španije je dobro poznata našoj reprezentaciji. Često smo igrali protiv njih i imamo izuzetno pozitivne rezultate protiv ove selekcije.

Kroz turnir u Samsunu Španci nisu briljirali. U grupi su pobijedili slabašne selekcije Hrvatske i Švedske, dok su poraženi od Italije.

U četvrtfinalu su pružili izuzetan otPor favorizovanoj Njemačkoj, no na kraju su ipak poraženi i otišli su u borbu za plasman.

Najbolju partiju su odigrali jučer protiv Rusije. Uvjerljivo su savladali Ruse i danas će protiv naše selekcije igrati za preostalo mjesto na Svjetskom prvenstvu.

Kompletna igra španske selekcije zasniva se na dvojici košarkaša. Aleix Font i Sergi Martinez igraju izuzetno dobar turnir, ali zbog slabe podrške saigrača, Španija nije mogla daleko.

Obojica postižu gotovo 17 poena po meču, a izuzetno dobro skaču za svoju visinu. Martinez ima devet skokova po meču, dok je Font na preko šest skokova po meču.

Ako bismo zaustavili barem jednog od njih pobjeda i Svjetsko prvenstvo bili bi jako blizu. Dobra stvar je činjenica da selektor bh. reprezentacije Josip Pandža izuzetno dobro poznaje Špance i sigurno je da će to našim momcima koliko-toliko olakšati posao.

U ovaj susret treba ući hrabro. Španci jesu košarkaška velesila, ali ova generacija juniora nije vrhunska po imenima, pa je kvalitet realno na strani naše reprezentacije.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi