Bosna prvi finalista Kupa BiH
Jovanović umalo zaustavio Bosnu već u polufinalu

Prva utakmica polufinala Kupa BiH

Bosna prvi finalista Kupa BiH

Kup takmičenje uvijek sa sobom donosi velika iznenađenja, a jedno takvo umalo se desilo u prvom susretu finalnog turnira gdje je tuzlanska Sloboda bila na dobrom putu da šokira favorizovanu KK Bosnu ASA BHT.

Sarajlije su u susret protiv kvalitetne ekipe Slobode ušli opušteno i nedovoljno koncentrisano što ih je moglo koštati pobjede, a tek kada su u drugom poluvremenu počeli igrati kako znaju i rezutlat je, pa su slavili sa 77:70.

Prva četvrtina protekla je u ispitivanju snaga. Za Bosnu je ovo bila prva utakmica u sezoni 08/09 protiv jednog ozbiljnijeg tima iz Lige 13, a na drugoj strani Sloboda je u susret ušla sprema i željna pobjede. Nedovoljno koncentrisani igrači Bosne propuštali su svoje šanse, dopustili previše skokova pod svojim košem te na isteku prvih 20 minuta zasluženo imali zaostatak od četiri poena (33:37). Jedini koji su nešto i odigrali za sarajevski tim u ovoj dionici jesu Ivanović i Vučurović, dok su na drugoj strani Jovanović i Velimirović bili neumoljivi i kažnjavali svaki propust “studenata”.

U nastavku Bosna počinje igrati mnogo ozbiljnije. Koncetrisana igra donosi Sarajlijama rezultat, pa treću četvrtinu od dobijaju sa 23:14, a do kraja susreta uspjevaju ući u mirnu završnicu i slaviti sa 77:70.

Vrijedi istaći izvanrednu partiju Ivanovića koji je odigrao bez promašaja, ubacio 33 poena i imao 6 skokova. Slobodu je predvodio standardno dobri Jovanović (22p), a odličnu partiju pružio je i Velimirović (15p).

Bosna ASA BHT - Sloboda Dita 77:70
16:16, 17:21, 23:14, 21:19

MOSTAR - Dvorana "Bijeli brijeg"
Sudije: P. Obradović, B. Jovanić, D. Kralj.
BOSNA ASA BHT: Ivanović 33, Avdić 5, Ivanović 6, Šehović 3, Ikonić 2, Rakić, Vučurović 23, Đurasović, Zimić 2, Suljagić, Pašalić 2, Đorđević 7, Ovčina 2. Trener: Vlada Vukoičić.
SLOBODA DITA: Jakubović, Jovanović 22, Halilović, Velimirović 15, Hrnčić 5, Halibegović, Alibjanić 7, Peršić 10, Lerić 8, Milošević 3, Alibašić. Trener:  Senad Muminović

Prvi polufinalni susret pokazao je upravo ono što su mnogi košarkaški stručnjaci u BiH i prognozirali već na samom početku sezone. Već sada sasvim je jasno da ćemo gledati najuzbuljiviju Ligu 8 do sada, te da u ovoj godini neće biti izrazitih favorita. Sloboda je danas pokazala da se sasvim ravnopravno može nositi sa NLB ligašem, Bosnom, a nastavak košarkaškog dana donosi hercegovački derbi između Zrinjskog i Širokog koji će dati drugog finalistu najmasovnijeg košarkaškog takmičenja u BiH.

Ovo je za nas prvi susret koji igramo sa Slobodom i iako smo očekivali veliku borbu, moram reći da su nas Tuzlaci iznenadili svojom kvalitetom.”, rekao je Vlada Vukoičić, trener KK Bosna ASA BH Telecom. “Mi smo ušli nedovoljno koncentrisano u susret i tek u drugom poluvremenu uhvatili priključak. Današnju utakmicu moramo što prije zaboraviti, jer nas već sutra očekuje finale.”

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.