Fantastični Nurkić s Cedevitom u finalu ABA lige
Foto: kkcedevita.hr

Cedevita u finalu ABA lige

Fantastični Nurkić s Cedevitom u finalu ABA lige

Midhat Šljivak

Košarkaši Cedevite plasirali su se u finale ABA lige nakon što su večeras u beogradskoj Areni savladali Partizan rezultatom 81:79.

Cedevita je odlično otvorila meč. Miro Bilan i Nolan Smith su već na otvaranju odveli Cedevitu na dvocifrenu prednost, a zagrebački tim je bez većih problema održavao stečenu prednost u ostatku prve dionice.  Nakon 10 minuta igre Cedevita je imala 11 poena prednosti, 27:16.

Imala je Cedevita u jednom trenutku 16 poena prednosti, 34:18, ali se Partizan uspio vratiti. Saša Pavlović je pogodio dvije trojke, Lauvergne je seriju produžio na 8:0, te je Partizan došao na samo minus osam, 34:26.

Trojke su vratile Partizan u život. Na dvije minute prije kraja prvog poluvremena Tepić je pogodio za minus četiri, 39:35, dok je tim Jasmina Repeše ušao u napadačku krizu. Na poluvrijeme Cedevita ipak otišla s pet poena prednosti, 40:35, nakon što Partizan nije iskoristio dva napada za smanjenje vodstva.

Nastavak utakmice je donio zaista fantastičnu košarku. Cedevta je imala vodstvo 43:37, ali je Partizan serijom od 9:0 prešao u prednost. Iako je zahvaljujući Jusufu Nurkiću i njegovoj dobroj odbrani Cedevita ponovo preuzela za kratko prednost, šutevi iz vana Partizana su bili nezaustavljivi, pa je Partizan u posljednju dionicu ušao sa sedam poena prednosti, 64:57.

Jusuf Nurkić nije bio dovoljan Cedeviti. Nolan Smith nije mogao pogoditi bazen, ali je ostatak ekipe ispratio odličan učinak Nurkića, te se u finiš utakmice ušlo s neriješenim rezultatom 74:74. Smith je ipak uspio da pogodi za vodstvo Cedevite 76:74, a na minut do kraja je Pavlović je pogodio sa slobodnih bacanja za prednost Partizana 79:78.

Potražite više informacija na temu ABA liga:

Ipak, u zadnjem napadu Cedevita je pogodila. Nolan Smith je sa zvukom sirene pogodio za pobjedu Cedevite. 

Jusuf Nurkić je bio ponovo sjajan. Ubacio je 13 poena u ovom susretu, Bilan je ubacio 14, a Smith i Babić su dodali po 12. Kod Partizana Saša Pavlović je ubacio 25 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.