FIBA Europe više ne priznaje ABA ligu

Odluka stupa po završetku sezone

FIBA Europe više ne priznaje ABA ligu

Na današnjem sastanku FIBA Europe Boarda u Tegernseeu, u Njemačkoj danas se govorilo između ostalog o regionalnoj ABA Lige. Na kraju je odlučeno da FIBA Europe ukida postojeće priznanje za regionalnu ligu.

Razlog je neslaganje pravila takmičenja sa generalnim statutom i pravilnikom federacije. Još ranije se pojavila informacija kako vodstvo ABA Lige nije dostavilo dovoljno informacija u vezi sa nekoliko tačaka koje su povezane sa propozicijama samog takmičenja.

Odluka stupa na snagu na kraju sezone, po završetku evropskih klupskih takmičenja. Ovo je samo jedan korak FIBA-e koja se priprema za novi okršaj sa ULEB-om. Tako će FIBA uskoro tražiti od klubova da se vrate u regionalne lige i preko njih traže izlazak u evropska takmičenja, a ova organizacija planira da od sljedeće sezone pokrene svoju Euroligu, pandan aktuelnoj ULEB-ovoj.

U ovom trenutku važno je reći kako ova odluka ne kvari prolazak klubova iz ABA lige u Euroligu, ali ostaje da se vidi kako će se situacija razvijati u odnosu sve tri strane (FIBA-ULEB-ABA timovi). Važno pitanje je status sudija s obzirom da su sudije iz ABA Lige pod patronatom FIBA, te na taj način mogu suditi na evropskim i svjetskim prvenstvima.

Zanimljivo, FIBA je istovremeno danas odlučila priznati Balkansku ligu

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti