Jaka odbrana i kontrola skoka recept za Tursku

BiH u polufinalu EP-a

Jaka odbrana i kontrola skoka recept za Tursku

M. Šljivak

Juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine napravila je ogroman uspjeh.

Ekipa koju s klupe predvodi Marko Trbić igraće polufinale Evropskog prvenstva, što je najveći uspjeh jedne naše omladinske selekcije u povijesti.

Protivnik u polufinalu prvenstva je jedan od glavnih favorita, selekcija Turske, koja nas je u grupnoj fazi uvjerljivo dobila rezultatom 80:57.

Turska je i u današnjem polufinalu veliki favorit. Do duela s našom selekcijom su stigli nakon velike borbe sa Srbijom. Na kraju su slavili u produžecima (90:79), iako je Srbija imala šut za pobjedu u regularnom dijelu meča.

Predvodnik ove selekcije je fantastični Furkan Korkmaz. Jedan od najboljih evropskih igrača u ovom uzrastu dominirao je i na ovom prvenstvu, a prosječno bilježi gotovo 16 poena uz pet skokova po meču. Njegovim zatvaranjem bismo pola posla obavili i bili bismo jako blizu prolaza u veliko finale.

Također, pod košem Turske se nalazi Omer Yurtseven, koji također važi za velikog talenta. Iako je 1998. godište, 208 centimetara visoki centar dominira, te ima skoro double-double učinak po meču. On će uz Korkmaza predstavljati najveći problem za naše košarkaše u današnjem meču.

Turska je do sada izgubila jedan meč na prvenstvu. Od Grčke su izgubili dosta uvjerljivo, a šansa naše selekcije leži u velikim oscilacijama, kojima je ova selekcija podložna. Jedan dan lako mogu uništiti neku selekciju sa 50 razlike, a već drugi dan su u debelom minusu.

Preko noći im se zna desiti veliki pad, pa naša selekcija, usprkos teškom porazu u prvom meču, u polufinalu i te kako ima šanse.

Turska prosječno po meču ubacuje preko 72 poena, što ih čini trećom najefikasnijom selekcijom prvenstva, dok s druge strane primaju nešto preko 64 poena.

Glavni zadatak naše selekcije je utakmicu svesti na manji broj poena, te bi nam to dalo još veću šansu za pobjedu. Jako će važna biti igra u odbrani, gdje naši mladi košarkaši moraju jednostavno gristi parket. Također, dosta je bitno da zatvorimo turski skok, po kojem su također u samom vrhu i veliki posao će morati odraditi naši visoki igrači.

Danas će za  našu košarku biti povijesna utakmica. Po prvi put ćemo jednu našu selekciju gledati u samoj završnici elitnog prvenstva i u borbama za medalju, te bi ovi mladi momci mogli ostati upisani zlatnim slovima u povijest bh. košarke.

Idemo ludo, idemo jako...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti