Potonuće bh. reprezentativne košarke

Iluzije nam došle glave

Potonuće bh. reprezentativne košarke

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine već je mjesec i pol bez selektora, nakon što je početkom aprila ove godine sporazumno dužnosti razriješen Mensur Bajramović.

„Iluzionisti“, koji se nalaze na čelu Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine brzopleto su, odmah nakon razlaza sa Bajramovićem, u javnost bombastično objavili imena Svetislava Pešića, Božidara Maljkovića, Aleksandra Petrovića, Emira Mutapčića... kao vjerovatne nove selektora. Naravno, ćorak.

Iako je okupljanje košarkaške reprezentacije bilo zakazano za početak juna, malo je vjerovatno da će se to i desiti. Naime, KSBiH će, najvjerovatnije, naredne sedmice donijeti odluku o novom selektoru, a, kako sada stoje stvati, samo su dva imena ostala u konkurenciji: Senad Muminović i Sabit Hadžić.

Sjednica Predsjedništva KSBiH trebala bi biti održana naredne sedmice i ukoliko sve prođe kako treba, Bosna i Hercegovina bi konačno trebala dobiti novog selektora. Međutim, imenovanjem novog šefa struke nacionalne košarkaške selekcije neće biti otklonjeni nagomilani problemi bh. košarke.

S obzirom na veliku neozbiljnost u radu čelnika KSBiH, za očekivati je da se pojedini reprezentativci ne odazovu na predstojeće akcije reprezentacije. Podsjetimo, u minulim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo tadašnji selektor Mensur Bajramović nije mogao računati na nekoliko igrača, prije svih Mirzu Teletovića i Gorana Ikonića, a situacija bi u narednom periodu mogla biti i gora, mnogo gora.

Košarka je donedavno bio sport broj jedan u Bosni i Hercegovini, gledajući rezultate nacionalne selekcije. Bh. košarkaši bili su redovni učesnici evropskih prvenstava, a danas je situacija sasvim drugačija. Danas, iako imamo vrhunske košarkaše u liku Teletovića, Elmedina Kikanovića, Nihada Đedovića, Ratka Varde, Kenana Bajramovića... ne možemo prići ni blizu plasmana na neko veliko takmičenje. Loše da lošije ne može biti, a mala je vjerovatnoća da se ovakava situacija u budućnosti popravi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti