Prvo skoči pa reci hop
Hoćemo li saznati prave razloge odlaska Ratka Varde?

Skok igra reprezentacije BiH bez centra ravna nuli

Prvo skoči pa reci hop

Prijateljske utakmice, odnosno rezultati istih, često nisu neko mjerilo uspješnosti ekipe. Rezultati nisu, ali igra jeste.

Upravo iz tog razloga može nas posebno zabrinuti igra košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine na minula dva pripremna turnira uoči Evropskog prvenstva za košarkaše koje će krajem avgusta početi u Litvaniji.

Nakon četvrtog mjesta na Adecco kupu u Ljubljani, bh. košarkaši su se preselili u Rimini, te u prvoj utakmici na turniru savladali domaćina Italiju. Međutim, sve nakon toga potpuno je obezhrabrujuće.

Prvo je uslijedio dvoboj sa selekcijom Grčke, koja se nalazi sa nama u istoj grupi na Evropskom prvenstvu, pa je zbog toga ova utakmica imala posebnu težinu. Međutim, ako je suditi po pripremnim utakmicama, u Litvaniji nam se crno piše.

Grčka je demonstrirala moć, ili je BiH pokazala nemoć, kako hoćete, u ovom susretu koji je završio sa 87:62 u korist Grka. Međutim, osim minusa od čak 25 poena razlike, posebno zabrinjava podatak da su bh. košarkaši imali samo 16 skokova, naspram 37 Grčke, a od tog broja niti jedan nije bio u napadu. Zašto je to tako? Zato što ćemo u Litvaniji biti vjerovatno jedina selekcija bez pravog centra u ekipi.

Igra se bez centra se osjetila i u večerašnjem novom katastrofalnom porazu od "velesile" Poljske. Doduše, večeras je BiH skupila nešto više skokova, 21, od čega "čak" šest ofanzivnih, ali to je bilo daleko od potrebnog. Tome u prilog govori podatak da su nas Poljaci potpuno nadskakali. Poljska je ukupno imala 37 skokova, od čega 12 ofanzivnih, duplo više od izabranika Sabita Hadžića.

Jedini pravi centar kojeg je Hadžić imao u ekipi, prije nekoliko dana je pod više nego misterioznim okolnostima napustio bh. tabor. Ratko Varda nije želio reći iz kojeg je razloga otišao ili je odstranjen iz reprezentacije. Bilo kako bilo, njegovim odlaskom ostala je ogromna rupa pod košem, jer u bh. timu najbliži poziciji centra je Elmedin Kikanović. Međutim, teško je za očekivati da će se Kikanović, koji je ipak mnogo bliži krilnom centru ili čak krilu, moći nositi pod obručem sa grdosijama poput Ioannis Bourousisa, Nikole Pekovića, Krešimira Lončara ili Predraga Samardžiskog.

Šta se desilo samo dvadesetak dana pred početak Evropskog prvenstva pa smo ostali bez jedinog centra u ekipi zvaničnim kanalima nećemo saznati. Šta je da je, ništa novo što se košarkaške reprezentacije tiče.

BiH svoju prvi meč igra 31. avgusta protiv Grčke, a nama preostaje da se iskreno nadamo kako su rezultati pripremnih utakmica loš pokazatelj prave snage ove reprezentacije. Ukoliko su, međutim, sumnje opravdane, slijedi nam nova blamaža na smotri najboljih evropskih selekcija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti