Puna Skenderija ispratila košarkaše na Eurobasket

BiH na Eurobasketu

Puna Skenderija ispratila košarkaše na Eurobasket

M. Šljivak

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se na Evropsko prvenstvo. Naša selekcija je večeras u Skenderiji savladala Veliku Britaniju rezultatom 74:68, te su ostvarili plasman među najbolje timove Evrope.

Iako su ostali bez ikakve šanse u ovoj grupi Britanci su pružili izuzetno jak otpor izabranicima Duška Ivanovića.

Prvi period je donio dosta izjednačenu košarku. Iako je naš tim imao konstantnu prednost, Britanci su trojkama ostajali u igri, te su bili konstantna prijetnja. Ipak, trojkom Mirze Teletovića u posljednjim sekundama prve dionice naša selekcija na mali odmor odlazi s tri poena prednosti 22:19.

Slušao je šut našu selekciju u ovoj utakmici. Trojkama smo uspjeli u drugoj dionici da odemo u jednom trenutku na plus 12 (39:27), ali je Velika Britanija dobrom odbranim i sjajnim vanjskim šutem uspjela da se vrati u meč. Na poluvrijeme je naša selekcija otišla sa samo četiri poena prednosti, 41:37.

Nije naš tim uspijevao da prelomi ovaj susret. Iako smo u jednom trenutku otišli na 11 razlike u trećoj dionici, Britanci su se konstantno vraćali. Šutem za tri poena su uveli susret u neizvjesnost, te se u posljednju dionicu ušlo sa samo dva poena razlike u korist naše selekcije, 61:59.

Iako je Achara početkom posljednje dionice u dva navrata poravano rezultat, Mirza Teletović je torjkom ponovo dionio prednost našoj selekciji, 66:63. Odbrana je počela funkcionisati, Britanci su konačno nešto i promašili, da bi novom trojkom Mirza podigao na plus šest, 69:63. 

Međutim, ponovo smo vratili Britance s dosta lošim napadima. Trojkom Mockforda Velika Britanija na četiri minute prije kraja ponovo stigla na minus jedan, 69:68. Teletović je s četiri vezana poena uspio da odvede naš tim do prednosti, te smo na kraju slavili pobjedu koju je zaključio Nemanja Gordić sa linije slobodnih bacanja.

Mirza Teletović je s 25 poena predovodio našu selekciju u ovom susretu, Marko Šutalo je dodao 14, a Elmedin Kikanović 12 poena. Kod Velike Britanije Benjamin Mockford je ubacio 19 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti