Široki bolji od Zrinjskog

Druga utakmica polufinala Kupa BiH

Široki bolji od Zrinjskog

U pravoj derbi utakmici u uzvreloj atmoferi dvorane pod Bijelim brijegom, Široki Eronet je savladao Zrinjski rezultatom 80:81 i plasirao se u finale Kupa BiH gdje ga dočekuje KK Bosna ASA BHT.

 

Susret je riješen u penal završnici, a nakon  jedan gledalac je utrčao u teren te je udario sudiju Dražana Pehara iz Ljubuškog. U tim trenucima je atmosfera u dvorani bila krajnje napeta, ali su na samom terenu pojavio vrlo brzo veći broj policijaca odnosno ljudi iz osiguranja koji su sudijsku trojku uspjeli pod kišom kovanica i tvrdih predmeta provesti do svlačionica.

Ovaj incident je pokvario odličan opšti dojam jer smo na terenu vidjeli dvije sjajne utakmice, dvoboje pune preokreta koji su odigrani u ispunjenoj dvorani na Bijelom Brijegu.

Čovjek odluke je bio Amerikanac Bryan Smithson, koji je 2 sekunde i 17 stotinki prije kraja ubacio dva poena uz dodatnu bacanje sa kojim je ovjerio pobjedu Širokog 81:80.  Nakon završetka utakmice jedan gledalac je utrčao u teren te je udario sudiju Dražana Pehara iz Ljubuškog.

Početak utakmice oblježilo je nadmetanje Sirišćevića i Sesara. Tako je Sesar u ranoj fazi utakmice pogodio tri trice dok je Siriščević na drugoj strani ubacio 8 poena. U završnici prve četvrtine Široki je serijom 7:2 otišao do osam poena prednosti 27:19. Sesar je u prvoj dionici ubacio 14 od 19 poena Zrinjskog. I u nastavku gledamo duel Sirišćevića i Sesara, a nakon dvadeset  minuta igre Široki je imao 12 poena prednosti 48:36. Kada je Široki poveo 51:36 malo ko je u dvorani mogao očekivati veliki preokret.

Onog trenutka kada je proradio šut domaćeg sastava, Široki je ušao u probleme. Serijom 12:3, Zrinjski je stigao na -3, 51:48. Sijevalo je sa svih strana, pogađali su Vujičić, Sesar, Džidić, nakon trideset minuta Zrinjski je imao prednost 64:61. Ono što je stvaralo probleme ekipi Zrinjskog su prekršaji, dva glavna igrača, Sesar i Džidić su po četiri prekršaja sakupili do polovine treće četvrtine.

Zrinjski nastavlja šutersku reviju i u posljednjoj dionici. Nakon poena Džidića na semaforu je stajalo 70:65. U tim trenucima izgledalo je da je sve riješeno, a Široki koji je imao inicijativu većim dijelom susreta ostao je  bez ideje u napadu.Vujičić ubacuje tricu za 74:67.Ali, Široki odgovora u pravom trenutku, ide mini serija, tricom  sjajnog Siriščevića sada Široki vodi 78:76 u samoj završnici utakmice. Sesar je zabio za 78:78 nakon čega slijedi uzbudljiva završnica.

Široki Eronet – Zrinjski HTM 80:81
27:19, 21:17, 13:28, 20:16

MOSTAR – dvorana “Široki brijeg”. Sudije: Pehar, Zurapović, Duškaj.
ŠIROKI ERONET: Smithson 18, Planinić, Josipović 6, Mileković 7, Naletović, Bubalo, Bilinovac, Sirišćević 32, Ružić 5, Mišić, Thomas 10, Rivera 3.
ZRINJSKI HTM: Vujičić 14, Petrić, Šarenac 1, Tomović 3, Gligora 7, Oroz 2, Sesar 32, Džidić 13, Šimović 2, Varešalija, Vučković 4, Brečić 2.
Čovjek sa početka teksta Bryan Smithson 15 sekundi prije kraja promašuje dva bacanja, meč loptu gura u ruke Zrinjskom. Iskusni Vujičić je zabio dva bacanja za 80:78, deset sekundi prije kraja. Široki je uzeo time out, zadnja lopta je ostakla u rukama upravo Smithson koji ulazi na polaganje, zabija uz prekršaj Gligore. Domaćini su u očaju, Smithson pogađa, Vujičiću ispada lopta
i to je kraj, barem što se tiče utakmice.

Za još malo uzbuđenja u dvorani pobrinuli su se domaći navijači koji su se željeli obračunati sa sudijskom trojkom. Jedan gledalac se uspio probiti pored osiguranja do zapisničkog stola te je nasrnuo na Dražana Pehara. Nastala je velika gužva, Pehar je čak i udaren, ali su redari i policija vrlo brzo situaciju stavili pod kontrolu. Napeto je bilo i u hodniku ispred svlačionice, a domaćini su teško prihvatili poraz. Rukovodstvo Zrinjskog i igrači ovog kluba su bili ogorčeni suđenjem sudijske trojke prije svega sudijom Draženom Peharom, koji je tako nakon NLB lige i domaćeg prvenstva svoj trag ostavio i u Mostaru.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.