Svetislav Pešić - Kari za SportSport.ba

Pešić: Pred Kikanovićem je velika karijera

Svetislav Pešić - Kari za SportSport.ba

Svetislav Pešić, trener košarkaša Crvene zvezde, jedno je od najvećih trenerskih imena sa prostora bivše Jugoslavije. U razgovoru za SportSport.ba, Kari priča kako se osjeća u Sarajevu, o Kikanoviću i Miloševiću, o Bosni i Zvezdi...

Zvezda je gostovala u Sarajevu, Bosni, gdje se provela „ko' bosa po trnju“.

„Studenti“ su slavili, ali je aplauz prepune Skenderije izmamio trener beogradske ekipe Svetislav Pešić, dokazani prijatelj Sarajeva i BiH.

SportSport.ba: Gospodine Pešiću, uvijek ste govorili kako Vam je jedna od najdražih posjeta ona Sarajevu, a sarajevskoj publici Vi ste jedan od najdržaih gostiju. Kakav je osjećaj biti ponovo ovdje?

-    Sarajevo je meni jedan od najdražih gradova, a Skenderija jedna od najdražih dvorana iz koje vučem prelepe uspomene. Još od vremena dok sam bio igrač, pa sve do današnjih dana. Lep je osećaj ponovo biti ovde i biti dio u ovako sjajnoj atmosferi kakva je bila na susretu između Bosne i Zvezde.

SportSport.ba: Najavili ste svoj ponovni dolazak u glavni grad BiH, ali na nešto duže vrijeme. Kada ste opet tu?

-    Nadam se da ću aprilu biti ponovo sa vama. Bosna tada obilježava jednu veliku godišnjicu, a ja sam već davno dogovorio sve oko mog učešća na toj manifestaciji sa svojim sportskim prijateljima kojih imam zaista mnogo u Sarajevu.

SportSport.ba: U Zvezdi trenirate reprezentativca Bosne i Hercegovine Elmedina Kikanovića. Možete li nam reći vaše mišljenje o jednom od najtalentovanijih košarkaša sa ovih prostora u ovom trenutku?

-    Slažem se sa vama. Edo je veoma talentovan košarkaš, ali i sjajan dečko. Pred njim je velika karijera. Edo ima veoma profesionalan odnos prema treningu i košarci uopšteno. Problem sa mladim igračima kakav je Kikanović je njihova nestrpljivost. U svojoj sam karijeri mnogo puta video kako košarkaš propadne upravo zbog svoje nestrpljivosti. Ipak, mislim da se to neće desiti Kikanoviću, jer, kako sam već rekao, radi se o velikom profesionalcu koji ozbiljno shvata košarku.

SportSport.ba: Trenirate još jednog bh. reprezentativca u Crvenoj zvezdi. Kakvi su utisci o Milanu Miloševiću?

- Milošević se relativno kasno priključio ostatku ekipe. On je doveden kao zamena za Tadiju Dragičevića i Lawrence Robertsa da igra na poziciji četvorke, ali je Milan celu svoju karijeru igrao na trojci. Premda visinom i težinom može bez problema igrati četvorku, on je ipak malo krilo. U napadu je sasvim dobar, sa izgrađenom tehnikom, ali mora još mnogo toga da nauči u odbrani. Ono što sam rekao za Kikanovića, vredi i za Miloševića: Obojica su budućnost bh. košarke.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.