U reketu bura, izvan zatišje

Samo su centri u nešto boljoj formi

U reketu bura, izvan zatišje

Nakon nešto više od mjesec dana, koliko se košarkaška prvenstva igraju širom Evrope, jasno je da su od svih naših reprezentativaca u najboljoj i najstabilnijoj formi upravo oni za koje smo prije kvalifikacija najviše strahovali i koji su svi od reda (osim Kikanovića) debitirali upravo tokom te ljetne kampanje.  

 

Tako bi selektor Aleksandar Petrović, da kojim slučajem, ovih dana objavljuje spisak reprezentativaca za naredne akcije, najmanje problema imao upravo sa igračima reketa. Oni izvan reketa, vanjski igrači selektoru bi za sada zadavali ne male glavobolje.

 

Od vanjske linije, u ovom trenutku, kada je u samo 7 dana zabilježen veliki pad u statistikama i dok je jedino Teletović još u pripremnom periodu, samo su dva igrača u nešto boljoj formi. To su Nemanja Gordić i njegov imenjak Nemanja Mitrović. U ovom trenutku to i nisu dobre vijesti za Petrovića.

 

Centarska linija pruža odlične partije

 

Nedžad Sinanović i Valladolid nisu nakon gostujuće pobjede nad Manresom nastavili pobjednički niz jer su u svojoj dvorani u okviru 5. kola ACB lige poraženi od Bilbaa (70:76). Naš centar je igrao 18 minuta i za to vrijeme je postigao 10 poena. Interesantno je to da Sinanović nije imao skakačkog učinka. Ono što vrijedi istaknuti, a to je odličan postotak šuta sa linije slobodnih bacanja. On je u zadnja dva kola stopostotan i sveukupni skor je 6/6.

 

Elmedin Kikanović je odigrao svoju najbolju partiju od kada je u Eniseyu. Bilo je to u njihovoj trećoj utakmici u VTB ligi u kojoj je upisana druga pobjeda, ovaj put nad VEF-om iz Rige (96:93, OT). Naš reprezentativni centar bio je najraspoloženiji u svom timu sa 21. poenom. Šut sa poludistance bio je upravo onakav na koji smo i navikli kada je ovaj igrač u pitanju. Za dva je Kikanović gađao 8/15, za jedan 5/5.

 

Ognjen Kuzmić je u pobjedi Joventuta nad Murciom (92:70) postigao 5 poena uz 3 skoka. Igrao je 16 minuta u trećoj pobjedi njegovog tima ove sezone. Joventut je sada na 9. mjestu (3-2). 

 

Nemanja Gordić i Mitrović jedini u konstanti   

 

Nemanja Gordić još uvijek igra izuzetno kvalitetno. Njegova forma je konstantna i Kesar Aleksandar našeg igrača sve više i više koristi u igri. 

 

Tako je Gordić tokom sedmice u prvenstvu Ukrajine u utakmici protiv Kryvbaskbasketa imao najveću minutažu od kada je u klubu iz Mariupula. Naš igrač je u tom meču na parketu proveo 25 minuta, ali se zato na najbolji način odužio za ukazano povjerenje. 

 

U pobjedu sa rezultatom 84:72 Gordić je postigao 11 poena uz odličan procenat šuta (za dva 4/5, slobodna 3/3, za tri poena nije pokušavao). Gordić je uz ovakav pucački učinak imao i 2 ostvarena skoka, ali i 6 asistencija. Uz Raduljicu (21 poen) i Mannyja (17 p) bio je najraspoloženiji strijelac Azovmasha u tom susretu.

 

I tokom vikenda Gordić je igrao, ali u sklopu VTB lige. Na žalost Azovmash je izgubio od Donetska (68:75). Gordić nije bio posebno raspoložen. Da li je pauza od jedne utakmice neigranja izbacila našeg playa iz ritma, ne znamo. Uglavnom, za 22 minuta postigao je 3 poena uz 4 asistencije.

 

Nemanja Mitrović u timu Kavale već četvrtu utakmicu za redom daje 10 i više poena. Tokom prošle sedmice u pobjedi Kavale nad Beogradom (81:76) Mitrović je pogodio za 17 poena što je najviše ove sezone. Za šut sa linije tri poena bio je dosta dobar gađavši 3/5. Na parketu je proveo 23 minute, a utakmica protiv Beograda odigrana je u sklopu Balkanske lige. 

 

Kavala je sedmicu završila porazom u domaćem prvenstvu od Ilsiakosa (84:87). U ovom meču Mitrović je igrao 30 minuta postigavši 10 poena uz 5 skokova i 3 asista. Učinak bi bio i bolji da je procenat šuta bio uspješniji. Uz 1/5 za dva i 2/6 za tri naš reprezentativac se ipak zadržao na 10 poena.

 

Muhamed Pašalić je sa Arisom uz pozitivan šok zbog smjene trenera nakon dva poraza sada, u 3. kolu Heba lige osjetio ukus pobjede i to nad Ilsyakosom (64:63). Koliko će Pašalić uživati povjerenja od strane Vaggelisa Ageloua ostaje nam da vidimo. Ovaj put 16 minuta za Pašalića i njegovih 2 poena, 3 skoka i 2 asista.

 

Nihad Đedović nije imao sedmicu i partije kakve je navikao pružati u klubu iz Berlina. Prvo je u porazu Albe od Prokoma (77:66) u okviru 3. kola Eurolige odigrao svoju najlošiju partiju od kada je u ovom klubu.

 

Za 17 minuta postigao je samo 2 poena uz katastrofalan šut (za dva 1/5, za tri 0/1). Ovako loš učinak još više upada u oči kada se zna da je standardni član naše prve reprezentativne petorke u prvom kolu ovog takmičenja znao pružati mnogo bolje igre. Tada je protiv Siene postigao 17 poena. Ovo je inače bio prvi poraz Albe u Euroligi ove sezone.

 

Zadnjih sedam dana našeg reprezentativca zaključeno je porazom od Ludwigsburga (93:84, OT). Đedović je igrao 22 minuta i za to vrijeme je postigao 7 poena, 2 skoka i 3 asistencije.

 

Zack Wright još uvijek ne uspijeva da zabilježi nešto jaču partiju kada su u pitanju njegovi nastupi za Spartak. U 2. kolu VTB-a u kojoj je njegova ekipa savladala Lokomotiv Kuban (74:70) Wright je postigao 4 poena za 11 minuta koliko je proveo u igri. Inače, bila je ovo četvrta pobjeda u nizu u svim takmičenjima u kojima nastupa tim iz Sankt Peterburga.

 

Pobjednički niz Spartaka se nastavio i tokom 4. kola VTB lige u kojem su pobjedili Khimki (74:69). Wright je u toj utakmici igrao još manje, tek 7 minuta i za to vrijeme postigao je tek 2 poena. 

 

Jusuf Nurkić sada ima nastupe kako u Euroligi, tako i u ABA ligi. Ima Nurkić sve više i više minuta, ali nešto nedostaje. To su pobjede kojih Cedevita ima sve manje i manje. U dva zadnja nastupa zabilježena su dva poraza. Ako je onaj Istanbulsku bio uračunat, onda je domaće posrnuće protiv Zadra bilo izrazito bolno. Krenimo od Istanbula. 

 

Tim u kojem nastupa naš mladi reprezentativac poražen je i u trećoj utakmici Eurolige i jasno je da zrelosti za to takmičenje još uvijek nedostaje u timu Bože Maljkovića. Ovaj put bolji je bio Efes koji je u Istanbulu slavio rezultatom 85:66. U ovom trenutku kad govorimo o ovoj utakmici važno je naglasiti da je Nurkić igrao nešto više od 4 minute u kojima je postigao 3 poena uz jedan skok i jednu blokadu. Ova tri poena postigao je sa linije za tri poena (1/1) što je bio i jedini pokušaj našeg reprezentativca.

 

Tokom vikenda u 6. kolu ABA lige protiv Zadra je Nurkić imao najveću minutažu od 10 minuta, a za to vrijeme je postigao 4 poena.

 

Edin Bavčić je u porazu Limogesa od Le Mansa (65:66) igrao 24 minuta postigavši 2 poena uz 3 skoka.

 

Ante Mašić i Dalibor Peršić su igrali jedan protiv drugog u Zagrebu u okviru 6. kola ABA lige. Uspješniji je bio Mašić koji je u pobjedi Cibosa nad Širokim Wwinom (69:63) postigao 5 poena uz 4 skoka za 21 minut igre. Peršić je ostao bez poena, a na parketu je proveo 16 minuta.

 

Filip Adamović je sa Igokeom i dalje u velikoj pobjedničkoj seriji koja traje od početka Regionalne lige, tačnije 6 kola. Najnovija pobjeda zabilježena je protiv Olimpije (87:82). Adamović je uz 2 poena imao isto toliko asistencija i igrao je 9 minuta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.