Kondicioni trener kadetske reprezentacije i Play Offa

Zametica: Oporavak i prevencija su najbitniji

A. Beganović

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu osvojila je zlatnu medalju. Naši mladi kadeti su pokazali snagu, a nakon povratka u BiH priređen im je fenomenalan doček.

Mladi košarkaši, kao i trener Josip Pandža, su top priče u svim bosanskohercegovačkim medijima, no pored njih sasvim sigurno je još mnogo zaslužnih za ovaj spektakularan rezultat.

Ne treba zaboraviti članove stručnog štaba, ljude i sjene, među kojima je i Elviir Zametica, čovjek koji se brinuo za fizičku spremu naših mladih košarkaša s kojim smo razgovorali u Hotelu Bjelašnica.

"Ne znam šta da vam kažem, nisam ni svjestan šta se sve izdešavalo. Stvarno nevjerovatno, nismo očekivali da se sve to može desiti, iako nam je cilj bio plasman na Svjetsko prvenstvo. Kada smo se vratili mogli smo vidjeti koliko nas je ljudi podržavalo. Kada smo došli na aerodrom, kada smo krenuli prema gradu, stvarno nevjerovatan osjećaj. I danas mi se slike vraćaju, postajem svjestan onog što smo uradili. Nevjerovatno je ono što i momci osjećaju", za SportSport.ba je istakao Zametica, koji se brine i o fizičkoj spremi košarkašica Play Offa.

Odmah nakon povratka sa Evropskog prvenstva Zametica se priključio pripremama ŽKK Play Off. Reprezentacija, odnosno pripreme za turnir, pa klub, odnosno pripreme za sezonu. Razlike sasvim sigurno postoje.

"Velika je odgovornost za turnirski rad s ekipama. Vremenski je ograničen proces priprema. Imate 40 dana priprema i turnir, morate da pripremite ekipu kako bi treneri bili zadovoljni. Šta znači zadovoljni? Da ekipa dobro trči, da dobro odgovara njihovim zahtjevima i da se ne povrijeđuje. Oporavak i prevencija, to su dvije najbitnije stvari, pogotovo kada u ruke dobijete vrhunski profil igrača. Imate veliku odgovornost da taj materijal čuvate, da se ne dese neke povrede, da se ne desi nešto što nije planirano. U timu je lakše, možete da odradite jedan dobar temelj i da na tome gradite sve. U klubu imate prostora, ako se desi neka povreda to možete da sanirate. To su te neke razlike", ističe Zametica.

Mladi stručnjak objašnjava kakve su razlike u radu sa muškarcima i ženama.

"Različita je metodologija rada. Sama fiziologija kod djevojaka i muškaraca je različita. Zahtjevi igre nisu različiti u košarkaškom smislu. Treneri uvijek teže da izvuku maksimum iz svoje ekipe. Ovaj posao je stvarno nauka, ja iz svog ugla imam veliku odgovornost da napredujem, da ulažem u sebe", ističe Zametica i za kraj dodaje:

"Trenutno sam sa Play Offom. Radi se o specifičnoj ekipi, koja ima mnogo talenta i prostora za napredak. Goran Lojo je to sve lijepo posložio, a ove djevojke  imaju pozitivnu energiju i to ne smijem izostaviti. One žele da rade i lijepo se kao trener osjećate. Što se tiče moje budućnosti, bilo šta je teško reći. Mogu obećati da ću se potruditi da ovom timu ništa ne nedostaje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.