U fabrici snova: Od mašine za štampanje od vašeg albuma

Ovako nastaju Panini sličice

U fabrici snova: Od mašine za štampanje od vašeg albuma

U iščekivanju početka Svjetskog prvenstva, na koje se po prvi puta u svojoj historiji plasirala i fudbalska reprezentacije BiH, ne postoji bolja zanimacija od skupljanja sličica fudbalera koji će nastupati na Mundijalu. 

Smotra najboljih fudbalskih reprezentacija svijeta u Brazilu je sve bliže, a groznica SP-a polako počinje da zahvata cijelu zemljinu kuglu. Šesti mjesec 2014. se nestrpljivo iščekuje, a najbolja zanimacija tokom čekanja je skupljanje sličica fudbalera koji će nastupati u Brazilu, naravno legendarnih, Paninijevih.

Ovaj hobi je postao popularan još sedamdesetih godina prošlog vijeka kada je Panini lansirao svoj prvi album za Mundijal 19070. godine, a za to vrijeme čitava jedna industrija napravljena je oko njega. Najpopularnije je, naravno, skupljanje sličica fudbalera, ali u svojoj historiji je Panini pravio albume i iz raznih drugih sfera života.

S mogućnostima koje nam pruža kompjuterska tehnologija, izrada sličica je postala mnogo složenija, njihov i vizuelni izgled albuma je značajno napredovao, pa danas imamo priliku da u potpunosti uživamo u čarima ove zanimacije, koja je podignuta na mnogo viši nivo i zastupljena je u preko 100 država.

O koliko složenom procesu se zapravo radi pokazuje i činjenica da se tokom izrade sličica angažuju novinari koji pišu tekst u albumu, dok su kompjuterski dizajneri i fotografi zaduženi da koncipiraju vizuelni izgled albuma, prije samog posla u štampariji. Album obično ima oko 600 sličica, a prema nekim računicama potrebno je da kupite oko 4.500 sličica da biste popunili album.

Ipak, moderni tokovi, internet i društvene mreže u mnogome su olakšali skupljanje, odnosno razmjenu, pa smo i sami svjedoci šestih druženja sakupljača Paninijevih slikica širom gradova BiH, a često se na ovim okupljanjima znalo skupiti i po nekoliko stotina ljudi.

Pogledajte kako nastaju Paninijeve slikice i njihov put, od štampače mašine, do vašeg albuma:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.