Silvano Martina: Džeko je klasa i ponovo će zablistati

Menadžer Gianluigija Buffona za SportSport.ba

Silvano Martina: Džeko je klasa i ponovo će zablistati

Malo ljudi zna da je Silvano Martina, jedan od najpoznatijih menadžera u Italiji, rođen u Briješću kod Sarajeva.

Martina je svoju slavu stekao u Italiji. Osamdesetih godina branio je za Inter, Genovu, Lazio, Veronu i Torino, a i nakon karijere želio je ostati u nogometu. Dilema je bila da li kao trener ili funkcioner. Ipak, odlučio se za menadžerstvo u vrijeme kada je zanimanje doživljavalo pravu ekspanziju u Italiji.

Daleko najpoznatiji njegovi "klijenti" su Gianluigi Buffon i Nemanja Vidić, a nije tajna da je odigrao i ulogu u transferu Ervina Zukanovića u Romu. 

"Za svaki posao je važno imati dozu sreće. Na mom putu bili su odmah dobri igrači poput Buffona i Vidića i mislim da sam u ovom poslu više nego sretan", kazao je Martina na početku razgovora za SportSport.ba i potom nastavio:

"Što se tiče Zukanovića, mi smo se upoznali u Veroni. Gledao sam jednu njegovu utakmicu i način na koji on igra jako mi se svidio. Kada igrač ima snagu i tehniku kao on, onda može igrati u svokom klubu", smatra Martina. 

Na pitanje kako je došlo do transfera Zukanovića u Romu, Martina odgovara: 

"Zukanović je ranije pružao dobre partije za Chievo i Sampdoriju. Konkretnu ponudu za njega poslao je bio Stuttgart i bili smo donijeli odluku za prelazak u Njemačku, međutim u posljednji momenat smo dobili poziv iz Rome i tako je sve počelo. Roma je veliki klub i nije se bilo teško predomisliti."

Silvanova veza sa Džekom datira još iz perioda odrastanja sa njegovim ocem Midhatom, pa je tako posredovanje u transferu u Romu bilo više od posla.  

"Da, također sam bio zadužen i za transfer Džeke u Romu. Svima je poznato da je Džeko velika klasa i trenutno se nalazi u maloj krizi, ali siguran sam da će ponovo zablistati. Izgleda da stvari idu bolje dolaskom Spallettija."

Martina je imao svega 12 godina kada je njegov otac donio odluku da svoju porodicu preseli u Italiju. I danas se sjeća raje, škole...

"Moram priznati da ne dolazim toliko često u Sarajevo, ali kada dođem, onda se zaista osjećam odlično. Ja osjećam Sarajevo kao svoj grad", istakao je Silvano Martina na kraju razgovora za SportSport.ba. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi