Zukanović: Navijači tjeraju Standard u ofanzivu

Bh. reprezentativac dugo je nastupao u Belgiji

Zukanović: Navijači tjeraju Standard u ofanzivu

A. Beganović

"Igrači Željezničara u duelu sa Standardom moraju biti hrabri. Neka uživaju, to su najljepše utakmice", za SportSport.ba je na početki razgovora istakao bosanskohercegovački reprezentativac i fudbaler Sampdorije, Ervin Zukanović, koji je svojevremeno nastupao za Željezničar i nekoliko belgijskih klubova.

Višestruki bosanskohercegovački prvak Željezničar ostao je jedini predstavnik od naših klubova u nekom od evropskih takmičenja. U 2. pretkolu Evropa lige izabranici Milomira Odovića su nadigrali Ferencvaroš, a u 3. pretkolu snage će odmjeriti sa Standardom.

Belgijska ekipa u duel sa Željom ulazi kao apsolutni favorit, no u fudbalu favoriti ne pobjeđuju uvijek, a s obzirom na prikazano u duelu sa Mađarima, Željezničar se ima pravo nadati čudu.

Standard je slavni belgijski klub, ali u posljednje vrijeme ne briljira, što je u razgovoru za SportSport.ba potvrdio i nekadašnji fudbaler Dendera, Eupena, Kortrijka i Genta, Ervin Zukanović.

"Standard je u posljednje vrijeme prosječna ekipa u Belgiji. Gubi i pobjeđuje, dok su prije rijetko gubili. Dakle, može se igrati s njima. Bitno je u susretu ući bez straha i uživati", ističe Zukanović za naš portal.

Bosanskohercegovački reprezentativac dugo je igrao u Belgiji i zna kakvu atmosferu mogu očekivati fudbaleri Željezničara.

"Standard ima najbolje navijače u Belgiji, kao i stadion, koji je zaista vrhunski. Njihovi navijači prave strašnu atmosferu i dok sam bio u Belgiji uživao sam igrati na tom stadionu", govori bh. reprezentativac, koji dodaje da navijači Standarda tokom svih 90 minuta "tjeraju" svoje ljubimce u ofanzivu.

"Vjerujte mi da ih navijali tjeraju da igraju ofanzivno, tako je barem bilo dok sam ja igrao u Belgiji. Standard je tada znao napadati i sa devet igrača, no nije to isti Standard. U to vrijeme za ovaj klub su igrali Jovanović, Witsel i mnogo drugi igrači koji su napravi zapažene karijere".

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Zukanović je uvjeren da će Standard u prvom susretu pred svojim navijačima svim silama krenuti u napad.

"Ne znam tačno kako sada igra Standard, šta im je jača, a šta slabija strana. No, znam kako u Belgiji funkcionišu ekipe. Sve imaju brze i kae igrače i igraju dosta ofanzivno i otvoreno. Kući neče igrati defanzivno, a mislim da se Željezničar treba zatvoriti i čuvati rezultat. Iz kontri se treba nešto pokušati uraditi, a onda na domaćem terenu ganjati prolaz u narednu fazu takmičenja", zaključio je bosanskohercegovački reprezentativac.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.