Collins preuzeo Sixerse

Philadelphia pronašla novog trenera

Collins preuzeo Sixerse

Philadelphia 76ersi  konačno su dobili novog trenera. Predsjednik Ed Stefanski je za novog trenera slavnog kluba iz Philadelphie imenovao Douga Collinsa, bivšeg igrača Sixersa.

Doug Collins je potpisao ugovor na četiri godine, a prije Sixersa trenirao je Chicago, Detroit i Washington. 1973. godine je na draftu izabran kao prvi izbor od strane Philadelphije, ali se zbog nekoliko teških povreda povukao 1981. godine. Četiri puta je igrao na All-Star utakmici, a u karijeri je bilježio 17.9 poena po utakmici.

Trenerskim poslom se počeo baviti 1986. godine u Chicagu kada je stigao mladi Michael Jordan, a nakon tri sezone u Chicagu radio je tri sezone i u Detroitu. Posljednji trenerski posao mu je bio u Washingtonu, kada je u dvije sezone, 2001/2002 i 2002/2003, posljednji put propustio ući u doigravanje. Nakon toga je radio kao analitičar na televizijskoj stanici TNT.

Pored Collinsa kao kandidati za užarenu klupu Sixersa bili su još Avery Johnson, Sam Mitchell, a u širem krugu kandidata su bili i Dan Majerle, Elston Turner, Monty Williams i Bill Laimbeer. 58-godišnji Collins u karijeri ima omjer 332-287 kao trener. Pred njim je težak zadatak da vrati Sixerse u vrh Istoka, a uprava Sixersa je sljedećeu sezonu ocijenila kao najvažniju od 1996. godine kada je u klub stigao Allen Iverson.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.