Hrvatska, SAD i Australija bez poraza
Mario Delaš je bio najbolji Hrvat

Novi Zeland 2009

Hrvatska, SAD i Australija bez poraza

Prvi krug SP za košarkaše do 19 godina skoro je završen. Ostale su još dvije utakmice da se odigraju danas i to je to. Jedanaest od dvanaest putnika u drugi krug je poznato, samo još da Novi Zeland i Kazahstan odluče u međusobnom duelu ko će proći dalje. Grčka i Litvanija su prošle dalje. ali će u međusobnom duelu odlučiti koja  će ekipa s koje pozicije u naredni krug. SAD, Australija i Hrvatska su ekipe s maksimalnim učinkom u prvom krugu.

Portorikanci su svojom drugom podjedom u grupi A ostvarili očekivani plasman u drugi krug SP. Angola nije bila rival koji bi mogao donijeti glavobolje mladim Portorikancima koji su slavili rezultatom 86:49. Michael Rosario je potvrdio kvalitet koji je pokazao i u prve dvije utakmice. Ovaj put u koš Afrikanaca ubacio je 28 poena s kojima se našao u samom vrhu liste strijelaca na ovom SP. Miguel Kiala je kod Angole bio najbolji igrač kao i u prve dvije utakmice, ovaj put postigao je 13 poena.

SAD su pobijedile Egipat s visokih 112:55 i tako osigurale prvu poziciju u grupi s maksimalne tri pobjede. Ashton Gibbs je s 18 poena i 6 asistencija bio prvo ime Amerikanaca, dok je u poraženom timu bolji od ostalih bio Omar Oraby sa 15 poena i 8 skokova.

Francuska je savladala Iran rezultatom 86:68. Iako rezultat tako ne pokazuje Francuzi su teže od očekivanog došli do pobjede s kojom su uzeli drugo mjesto i plasirali se dalje. Iran je izgubio sve tri utakmice i zauzeo posljednje mjesto u ovoj grupi. Kod Francuza je odličnu partiju odigrao Yohan Jacques sa 17 poena i 12 skokova, dok je najbolji Iranac bio Salmani sa 25 poena.

U grupi C Australija je osvojila prvo mjesto pobijedivši u sve tri utakmice. Ovaj put su Australci imali lagani trening protiv vjerovatno najslabijeg učesnika SP Sirije. Konačnih 96:54 moglo je biti još ubjedljivije da Australija nije odmarala svoje glavne igrače većim dijelom drugog poluvremena. Matt Hudgson je sa 17 poena bio najbolji klokan, dok je kod Sirijaca Muhamed Osfina postigao 20 poena.

U derbiju koji je odlučivao o drugoj poziciji u ovoj grupi Španija je bila bolja od Kanade sa 82:75. Daniel Perez je odigrao odličan meč u kojem je postigao 29 poena, dok je kod Kanađana najbolji bio Mangosito Arop sa 17 poena. Španci su na prvenstvo došli kao jedni od favorita, ali ih je poraz od Australije na startu malo uzdrmao, tako da će u drugom krugu morati podići nivo svoje igre ukoliko misle uzeti jednu od medalja.

Hrvatska je upisala i treću pobjedu na prvenstvu savladavši u direktnom duele glavnog konkurenta Argentinu sa 75:63. Momčad Borisa Kurtovića koja je prošlog ljeta osvojila treće mjesto na EP  igra odlično i mnogi ih vide među glavnim kandidatima za jednu od medalja, a igrački roster im daje za pravo da se nadaju tome. Imena Delaša, Batura, Zubčića, Bilinovca, Radoševića i drugih ulijeva strah u kosti protivnika. Mario Delaš je bio prvo ime Hrvatske sa 27 poena, dok je Zubčić ostvario 9 skokova. Kod Argentine najbolji je bio Marcelo Nocedal sa 11 poena. Treći putnik iz ove grupe biće poznat danas kada svoj meč odigraju Novi Zeland i Kazahstan koji su poraženi u oba prva duela.

Rezultati:

Portoriko – Angola 86:49
SAD – Egipat 112:55
Francuska – Iran 86:68 
Australija – Sirija 96:54
Španija – Kanada 82:75
Hrvatska – Argentina 75:63


Grupa A: Portoriko 2-1, Grčka 2-0, Litvanija 1-1 i Angola 0-3.
Grupa B: SAD 3-0, Francuska 2-1, Egipat 1-2 i Iran 0-3.
Grupa C: Australija 3-0, Španija 2-1, Kanada 1-2 i Sirija 0-3.
Grupa D: Hrvatska 3-0, Argentina 2-1, Novi Zeland i Kazahstan 0-2.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.