NBA liga promijenila pravila o time-outu

Promjene u NBA ligi

NBA liga promijenila pravila o time-outu

D. Rakanović

NBA liga odlučila se na promjene određenih pravila. 

Čelnici NBA lige odobrili su promjene formata time-outa, trajanje pauze između dva poluvremena, kao i procedure za izvođenje slobodnih bacanja.

Počevši od slijedeće sezone, maksimalni broj time-outova po utakmici biće smanjen sa 18 na 14. Osim toga, u posljednje tri minute utakmice ekipe će na raspolaganju imati po dva time-outa, umjesto dosadašnja tri. 

 "Ove promjene će nam pomoći da ispunimo naš cilj, a to je da unaprijedimo tok igre i njen ritam. Manji broj prekida igre i vremena bez akcije, posebno u finišu utakmice unaprijediće iskustvo za navijače“, rekao je predsjednik NBA zadužen za takmičenje Byron Spruell.

Svaki tim će imati po sedam time-outova po utakmici, koje će moći iskoristiti tokom cijele utakmice, jer neće biti podjele na poluvremena. 

Svi će trajati po 75 sekundi. Prema dosadašnjim pravilima dugi time-out je trajao 90, dok je kratki trajao 60 sekundi. 

U svakom periodu igre biće po dva obavezna time-outa, koji će biti na programu prilikom prvog zaustavljanja igre kada ostane sedam i tri minuta do kraja. Oba tima će dobiti po dva time-outa u produžetku. 

NBA liga je uvela promjene koje se tiču same igre, pa će sudija moći suditi prekršaj ukoliko igrač koji izvodi slobodna bacanja ode izvan linije za tri poena između dva pokušaja. 

Također, poluvrijeme će trajati 15 minuta na svim utakmicama. Vrijeme će početi teći odmah nakon što se završi drugi period igre. Ukoliko tim ne bude spreman za početak igre kada isteknu tih 15 minuta biće dosuđen prekršaj. 

Pored toga, čelnici su odobrili pomjeranje kraja roka za trejdove deset dana prije All-Star utakmice, dok su prema dosadašnjim pravilima svi trejdovi mogli biti obavljeni do četvrtka nakon All-Star meča. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi