Srbija u finalu Eurobasketa!

Savladali Rusiju u polufinalu

Srbija u finalu Eurobasketa!

M. Šljivak

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u finale Evropskog prvenstva. U večerašnjem polufinalu Orlovi su savladali Rusiju rezultatom 87:79, te će se u nedjelju za zlato boriti protiv selekcije Slovenije.

Srbija je bolje otvorila meč. Poveli su s 5:0, ali Rusi ubrzo uzvraćaju serijom od šest poena za prvo vodstvo na utakmici. Međutim, predvođeni Bogdanom Bogdanovićem, a zatim i nezaustavljivim Bobanom Marjanovićem, Srbija radi odličan posao u ostatku prve dionice, nakon koje su imali pet poena prednosti, 25:20.

Nastavili su Orlovi s boljom igrom i tokom druge dionice. Marjanović je dominirao na obje strane parketa, pratili su ga i ostali saigrači, a Srbija je u nekoliko navrata imala i 16 poena prednosti. Rusija je izgledala potpuno razbijeno, a na odmor su otišli sa minusom od 14 poena, 48:34.

Međutim, predaje nije bilo. Ruse je krenuo šut u trećoj dionici, pogađali su apsolutno sve, a na tri minute do kraja ovog dijela igre došli su na samo minus pet, 57:52.

Minuta odmora koju je tražio selektor Srbije Saša Đorđević je upalila. Trojku je pogodio Dragan Milosavljević za povećanje vodstva, odbrana je ponovo funkcionisala dosta dobro i Srbija serijom od 7:0 ponovo odlazi na dvocifrenu prednost, 64:52.

Srbija potom ostaje bez Stefana Jovića koji je doživio povrede zgloba, Rusija je uspjela ponovo da spusti razliku i u posljednju dionicu se ušlo vodstvom Srbije 66:57.

Rusi su na otvaranju posljednje dionice ponovo spustili na minus pet (66:61), ali je zatim na drugoj strani jako važnu trojku pogodio Marko Gudurić. Uspjela je potom Rusija da dođe i na minus četiri, ali su potom napravili nekoliko velikih grešaka i naši susjedu su ubrzo ponovo otišli na dvostruku razliku, 75:65.

Ipak, uzbuđenjima tu nije bio kraj. Predvođeni sjajnim Shvedom Rusi se ponovo vraćaju, Marjanović je otišao na klupu zbog četiri lične, a na četiri minute do kraja meča trojkom Shveda Rusija dolazi na samo minus dva, 75:73.

Ovaj košarkaš je imao zatim šut za vodstvo, ali je promašio. Kaznio je to Micić na drugoj strani važnom trojkom za plus pet (78:73),  a u posljednja dva minuta se ušlo sa plus četiri za Srbiju 78:74.

Zatim Bogdan Bogdanović pogađa trojku za 81:74, a na minut do kraja je ponovo pogodio, ovog puta s poludistance za prelomni trenutak meča i vodstvo 83:76 na nešto više od minut do kraja.

Rusima više nije bilo povratka. Fridzonu je ispala lopta, Srbi to ne koriste, da bi Shved trojkom vratio malu nadu. Ipak, do preokreta nisu mogli i Srbija je otišla u veliko finale, gdje ih čeka duel sa Slovenijom

Srbiju je do pobjede vodio Bogdanović sa 24 poena, Marjanović je dodao 18, dok je kod Rusije Alexey Shved ubacio 33 poena.

Evropsko prvenstvo, polufinale:

Rusija - Srbija 79:87 (20:25, 14:23, 23:20, 22:21)

RUSIJA: Shved 33, Baburin, Fridzon 3, Ivlev, Antonov, Zubkov 6, Khvostov 10, Mozgov 11, Vorontsevich 14, D.Kulagin, M.Kulagin, Kurbanov 2.

SRBIJA: Mačvan 4, Bogdanović 22, Lučić 13, Milosavljević 8, Birčević 2, Štimac, Lazić, Micić 5, Gudurić 3, Jović 8, Kuzmić 3, Marjanović 18.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi