Vrtoglave cifre: Najveći ugovori u historiji NBA lige
Foto: EPA

Novi rekordni ugovori se tek očekuju

Vrtoglave cifre: Najveći ugovori u historiji NBA lige

Klubovi iz najbolje košarkaške lige na svijetu iz godine u godinu na raspolaganju imaju sve više novca za plate svojih igrača. Uslijed priliva novca od TV prava "salary cap" NBA ekipa je u prethodnoj sezoni narastao na čak 94.1 milion dolara. Dakle ekipe mogu, na godišnje plate igrača, potrošiti nešto više od 94 miliona dolara. 

Sve veći priliv novca za posljedicu ima sklapanje apsurdno bogatih ugovora između klubova i pojedinih košarkaša, a osim najvećih zvijedza sada astronomske cifre dobijaju i osrednji igrači.

Ovo su najveći ugovori u historiji NBA lige.

Anthony Davis, Andre Drummond i Bradley Beal

Ova tri košarkaša su sa svojim ekipama potpisala ugovore vrijedne 127.2 miliona dolara. Anthony Davis je sa New Orleans Pelicansima 2016. godine potpisao ugovor vrijedan 127.2 miliona dolara, dok je centar Detroit Pistonsa Andre Drummond sa ovom ekipom u isto vrijeme također potpisao petogodišnji ugovor vrijedan 127.2 miliona dolara.

Isti ugovor od Washington Wizardsa, na ljeto 2016. godine, je dobio i Bradley Beal, treći pick na draftu 2012. godine.

Gordon Hayward

Gordon Hayward je na NBA draftu 2010. godine izabran devetim pickom od strane Utah Jazza, a ovaj sjajni košarkaš je od tada konstantno napredovao. Sav njegov trud "došao je na naplatu" prije nekoliko dana kada je promijenio sredinu i sa Boston Celticsima potpisao ugovor na četiri godine vrijedan 128 miliona dolara.

Kobe Bryant

Los Angeles Lakersi su 2004. godine pod svaku cijenu željeli zadržati Crnu mambu u svojoj ekipi, pa je legendarni Kobe te godine potpisao, do tada, najveći ugovor u historiji NBA lige. Bryant je, naime, 2004. godine stavio potpis na sedmogodišnji ugovor koji mu je garantovao zaradu od 136.4 miliona dolara.

DeMar DeRoran

Sjajni DeRozan već nekoliko godina čini okosnicu ekipe Toronto Raptorsa, a koliko ga u Kanadi cijene pokazuje i činjenica da je on sa Raptorsima 2016. godine potpisao petogodišnji ugovor u iznosu od 139 miliona dolara.

Damian Lillard

O Damianu Lillardu se u košarkaškoj javnosti rijetko govori kao o jednom od najboljih igrača NBA lige, iako on to zasigurno jeste. Ipak, Portland Trail Blazersi su pokazali koliko cijene ovog košarkaša kada su sa njim 2016. godine potpisali petogodišnji ugovor vrijedan 139.9 miliona dolara.

Mike Conley

Iako nikada nije nastupio na All-Star utakmici, playmaker Memphis Grizzliesa Mike Conley je do ovog ljeta bio vlasnik najunosnijeg ugovora u historiji NBA lige.

Naime, on je 2016. godine sa klubom iz Memphisa potpisao petogodišnji ugovor kojim mu je garantovana zarada od 153 miliona dolara.

Blake Griffin

Nakon što su izgubili Chrisa Paula, Los Angeles Clippersi su odlučili uraditi sve što je u njihovoj moći kako bi zadržali barem Blakea Griffina.

On je tako prije nekoliko dana sa Clippersima potpisao petogodišnji ugovor vrijedan čak 173 miliona dolara.

Stephen Curry

Fantastični playmaker aktuelnih NBA prvaka Golden State Warriorsa i dvostruki MVP lige Steph Curry je nagrađen za svoje fantastične partije iz prethodnih godina, pa je nedavno sa klubom iz Oaklanda potpisao petogodišnji ugovor vrijedan 201 milion dolara.

James Harden

Playmaker Houston Rocketsa je od prije nekoliko dana vlasnik najvećeg ugovora u NBA historiji.

Njegov trenutni ugovor sa Rocketsima važi još dvije godine, za koje će "Brada" inkasirati oko 59 miliona dolara, a kada se tu doda i nedavno četverogodišnje produženje vrijedno oko 170 miliona dolara, ispostavlja se da će Harden za šest narednih godina u Houstonu zaraditi nevjerovatnih 228 miliona dolara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi