Autoškola Lifeline - vožnja na automatik vozilu

Samo u autoškoli Lifeline

Autoškola Lifeline - vožnja na automatik vozilu

Piše: Sponzorski tekst
Autoškola   LifeLine, koja za cilj ima obučiti kandidata za vozača tako da samostalno, savjesno i sigurno učestvuje u saobraćaju, pored standardnog dijela obuke za vozače i 36. časa gratis simulacije ispita , nakon položenog vozačkog ispita ,svojim kandidatima  omogućila je GRATIS  VOŽNJU NA AUTOMATIK  vozilu uz prisustvo stručnog lica!

Obzirom da se obuka i polaganje vozačkog ispita vrši na vozilima sa mauelnim mjenjačem brzina, odlučili smo proširiti vaše znanje i upoznati vas sa vožnjom vozila sa automatskim mjenjačem.

Automobili dolaze u dva osnovna tipa: standardni (ili ručni) prijenos i sa automatskim mjenjačem. U automobil s ručnim mjenjačem, vozač mora ručno mjenjati stepen prijenosa kako bi se povećala brzina i kako bi automobil vozio glatko.

Automatski mjenjač ne zahtijeva stalno mijenjanje. Glavni način vožnje sa automatskim mjenjačem su park (parking), drive (vožnja), i reverse (rikverc). Automatici imaju samo dvije pedale na vozačevoj strani: papučicu gasa i papučicu kočnice .

Kod prelaska sa ručnog na automatski mjenjač u početku treba zaboraviti na lijevu nogu. Nikako ne koristite lijevu nogu za pedalu kočnice jer je lijeva noga “naučena” pritiskati kvačilo jako i do kraja, što može biti nezgodno  ako je u pitanju pedala kočnice.