Nissan na sajmu automobila u Ženevi

Nissan na sajmu automobila u Ženevi

E. Škorić

Konstruisano i proizvedeno u Evropi. Ovogodišnji Ženevski sajam automobila označava početak još jednog uzbudljivog poglavlja Nissanove istorije.

Inspirisan željom da buduće tehnologije pretvori u sadašnjost, Nissan izlaže novu generaciju inovativnih modela oblikovanih, konstruisanih i proizvedenih u Evropi, koji će redefinirati standarde u svojim klasama.

Ustaljena pravila Nissan namjerava promijeniti i kad je riječ o budućnosti dizajna crossovera. Stvorivši tu klasu modelima poput Qashqaija, Murana i Jukea, Nissan otkriva hrabru viziju budućnosti iduće generacije svojih crossovera. Inspirisan svemirskim putovanjima za bogate pojedince, koncept Resonance predstavlja nove ideje i napredne tehnologije u unutrašnjosti upakovane u atraktivnu vanjštinu.

Osvajanje Evrope predvode dva modela koja savršeno utjelovljuju Nissanov pristup približavanju novih tehnologija tržištu. Novi je Note potpuno preoblikovan u skladu s novim dizajnerskim smjernicama i svojom je kombinacijom upadljivo elegantnog dizajna, malog ispuštanja CO2 i inovativnim tehnologijama, još neviđenima u tom segmentu, predodređen za ulazak u klasu B.

Među mnogobrojnom novom opremom koju Note uvodi u klasu B su Nissanov napredni i intuitivni panoramski monitor (Around View Monitor) i sveobuhvatna mreža sigurnosnih sistema koji zajedno čine tzv. Nissanov štit. Proizišli iz Nissanove vizije sigurnije budućnosti, to su sistemi koji mijenjaju način na koji tehnologije dolaze na tržište i Nissan promovišu među predvodnike na području prihvatljive i bitne tehnologije.

Novi Note nije jedini model iz evropskih tvornica koji će imati premijeru u Ženevi. Novi Leaf, odsad u cjelini uklopljen u Nissanovu paletu koja se proizvodi u Evropi, pravi je izlog tehničkih i konstrukcijskih poboljšanja. Nastao na uspjehu revolucionarnog originala, dosad proizvedenog u 50.000 primjeraka, novi Leaf nudi povećanu i praktičnu autonomiju, više izbora za kupce i mnogobrojne promjene kako bi život s najprodavanijim električnim automobilom na svijetu bio još lakši.

Premijera Notea i Leafa potvrđuje Nissanovu snažnu prisutnost u Evropi koja je iz dana u dan sve primjetnija. Uprkos izazovnim ekonomskim okolnostima, Nissan je dokazao kako su oblikovanje, inovativnost i prihvatljivost ključni elementi uspjeha. Tvornica NMUK u Sunderlandu proizvela je 2012. više od 500.000 automobila (novi rekord), a pogoni u Rusiji i Barceloni proširuju se kako bi se zadovoljila povećana potražnja. Ukupna je evropska proizvodnja upravo ostvarila važan rekord: deset miliona vozila.

Nissan u Ženevi, usto, slavi svoju bogatu automobilističku tradiciju službenim evropskim početkom prodaje Nismove palete. Na čelu s izvanrednim modelima Juke Nismo i 370Z Nismo, sportski ogranak daje novu dimenziju Nissanovoj ponudi. Kupcima nudi prihvatljive performanse, vrhunski dizajn i naprednu tehnologiju automobilističkih korijena.

Nissan na Ženevskom sajmu automobila ukratko

Novi Nissan Note



Inovativnim dizajnom, novim tehnologijama u klasi i naprednom paletom motora, novi će Note prodrmati B segment. Konstruisan u Evropi kako bi odgovarao evropskim cestama i s proizvodnjom također u Evropi, Note u salone donosi jedinstvena obilježja hvaljenog koncepta Invitation hrabar dizajn, vrhunsku tehnologiju i izvanrednu praktičnost. Note, usto, postavlja nove mjerila u segmentu B kad je riječ o tehnologiji: opremljen je inovativnim Nissanovim panoramskim monitorom i sigurnosnim štitom. Note će evropsku premijeru imati na Ženevskom salonu, a prodaja u Evropi počinje ujesen.

Novi Leaf



Novi Leaf, električni automobil iz evropskih pogona koji tehnologiju vožnje bez ispušnih emisija podiže na novi nivo, u Ženevi će imati svjetsku premijeru. Razvijen i konstruisan posebno za evropsko tržište, novi Leaf označava početak uzbudljivog novog poglavlja Nissanove istorije. U potpunosti uklopljen u Nissanovu evropsku proizvodnu paletu - proizvodi se u Nissanovoj tvornici u Sunderlandu - opremljen je novim tehnologijama koje mu omogućavaju veću, praktičnu autonomiju i mnogobrojna manja poboljšanja koja život s Leafom čine još jednostavnijim.

Koncept Resonance



Nissanova hrabra vizija budućnosti dizajna crossovera evropskom premijerom inovativnog koncepta Resonance postaje stvarnost. Oblikovan u Nissan Design America, Resonance pomiče granice oblikovanja crossovera i oličenje je svježih ideja i novih tehnologija koje vozačima omogućavaju da potpuno iskoriste potencijal svojih automobila. Unutrašnjost mu je inspirisana konceptom svemirskih putovanja bogatih pojedinaca, a pokreće ga podjednako napredan hibridni pogonski sklop koji spaja izvanrednu efikasnost i male emisije.

Juke Nismo



Nissan Juke Nismo utjelovljuje duh inovativnosti i uzbuđenja zbog kojeg je Nismo jedno od najcjenjenijih imena u automobilizmu i svijetu videoigara. Kao predvodnik Nismova dolaska u Evropu, Juke Nismo tržištu crossovera donosi prihvatljive i praktične performanse, jačajući Nissanov ugled zbog inovativnosti u sektoru koji se neprestano razvija. Moćnog izgleda i sa detaljima inspirisanim automobilističkim sportom, Juke Nismo pokreće 1.6-litarski turbomotor DIG-T od 200 KS koji spaja žustre performanse s podnošljivim troškovima korištenja.

370Z Nismo



Tragovima Juke Nisma kreće novi 370Z Nismo, potvrđujući Nissanovu odlučnost da evropskim kupcima ponudi široku i cjelovitu Nismovu paletu cestovnih automobila. Uzbudljivi novi 370Z Nismo, opremljen je unaprijeđenom izvedbom poznatog Nissanovog šestocilindarskog motora koji sada razvija još više snage i obrtnog momenta. Šasija je također izmjenjena kako bi vožnja bila uzbudljivija, a izduvni je sistem nov kako bi dosad najbrži 370Z zvučao uzbudljivo kao što izgleda.

GT-R 2013.

Oštrijih performansi, veće stabilnosti na velikim brzinama i osjetljivijeg upravljanja, GT-R za 2013. postavlja nove standarde među sportskim automobilima. Stvoren na krilima uspješnih Nissanovih trkaćih programa, najnoviji GT-R ima mnogobrojne izmjene. Naprimjer, nove brizgaljke radi tačnijeg ubrizgavanja, novi regulacijski ventil turbopunjača koji omogućava veću elastičnost i nove postavke ovjesa. Kao rezultat tih konstrukcijskih poboljšanja, novi GT-R za 2013. od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,7 sekundi - 0,1 sekundu brže od modela za 2012.



Juke n-tec

Hvaljena Jukeova porodica premijerom novog modela n-tec dobija još jednog člana. Još bogatiji inovativnom tehnologijom i atraktivnim dizajnom, n-tec postaje posljednja napredna izvedba modela koji je sa svakim utjelovljenjem sve uspješniji. Najzanimljivija tehnička poboljšanja obuhvataju sistem Nissan Connect s Googleovom tehnologijom Send-To-Car koja omogućava slanje ruta automobilu kako biste putovanja mogli isplanirati unaprijed (ovisno o tržištu). Sistem, usto, obuhvata i neograničen pristup Googlevoj bazi zanimljivih mjesta (POI) te ima preglednije autokarte na većem, 15-cm ekranu.

Nissan u Evropi

Nissan je jedan od najzastupljenijih prekomorskih proizvođača u Evropi. Zapošljava više od 14.500 osoba u lokalnim dizajnerskim, razvojno-istraživačkim, proizvodnim, logističkim i prodajno- marketinškim podružnicama. Nissanove tvornice u Španiji, Velikoj Britaniji i Rusiji prošle su godine proizvele više od 695.000 vozila, uključujući mini MPV-e, nagrađivane crossovere, SUV-ove i komercijalna vozila. Nissan danas u Evropi nudi 24 različita i inovativna proizvoda i teži postati vodeća azijska marka u Evropi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.